Medgeneracijsko druženje je bilo organizirano v sredo, 28. septembra v okviru libeliškega praznovanja.

…medgeneracijski popoldan…

Lea Rebernik je bila odgovorna organizatorka in napovedovalka prireditve.


Pri programu so sodelovali Zdravstveni dom Dravograd, Center za krepitev zdravja Koroška in CŠOD Ajda z Libeliške Gore. Program je bil primeren za staro in mlado. Na stojnicah so ponujali pester izbor publikacij o zdravem načinu življenju in telesne vadbe. Poleg sadja in pripravkov iz njega, smo zasledili tudi dodatke k prehrani za krepitev imunskega sistema. Obiskovalci so si lahko izmerili krvni tlak in krvni sladkor.

Lea je k besedi povabila vodjo enote CŠOD Ajda Mileno Hrastel, ki je predstavila dejavnosti centra in njegov pomen v kraju. Predstavitev je zaključila z zahvalo sodelavcem, sosedom in kraju za dobro sodelovanje ter prikazala kratek film o centru Ajda. Na travnatem igrišču so pripravili nekaj rekvizitov za zanimive igre otrok, ki so jih vodili animatorji CŠOD Ajda.


Pred mikrofon je stopila vodja Centra za krepitev zdravja Koroška, gospa Mateja Učakar, mag. zdr. nege. Pozdravila je navzoče in na kratko predstavila dejavnost organizacije ter vsebino na stojnicah, ki so jih pripravili s sodelavci.

Za zdravo življenje je poleg prehrane potrebna tudi fizična kondicija in gibljivost telesa. Med aktivnosti spada tudi telovadba, ki jo lahko izvajamo v skupinah ali posamezno. Organizatorji so prisotne pozvali k sodelovanju. Razdelili so jim telovadne elastične trakove, kineziologinja Nina Petkovšek pa je pokazala različne vaje in dodobra razgibala prisotne.

Namen prireditve je bila tudi uradna predaja novega defibrilatorja (AED) v uporabo. Nameščen je na zunanji steni Bičivneka. Njegovo nakup so omogočili Krajevna skupnost in domači podjetniki ter obrtniki: Damijan Cehner-Aviofun, Peter Hovnik-Isofenster in Simon Glinik-Avtoličarstvo.

Simona Jerčič Pšeničnik, Peter Hovnik, Damijan Cehner, Lea rebernik


Praktično uporabo AED je ob video projekciji predstavila doktorica Lone Heber. Libeličani in gosti so lahko praktično preizkusili napravo na lutkah. Nekateri so to počeli prvič, drugi pa so utrdili znanje.

Več slik v fotoalbumu (adrijan)

Likovna razstava Koroške likovne galerije, ki je bila odprta v poznopopoldanskem času, v prostorih obnovljenega maloobmejnega prehoda Libeliče, nosi naslov MEDPROSTOR. Zasnovana je bila na podlagi libeliškega praznika in premikanju in postavljanju meje. Avtorji razstave Nika Autor, Vesna Bukovec, Jošt Franko, Boris Beja, Jure Markota, Mark Požlep želijo z razstavo ustvariti razmislek o meji in vpliv njenega umeščanje v prostor. Razstava bo v teh prostorih za ogled do 23. oktobra.


Trenutno imamo v Libeličah kar tri razstave, ki si jih je vredno ogledati (o dveh smo že pisali). Pa nič za to. V dvorani gasilskega doma bosta prav tako do 23. oktobra na ogled razstava likovnih del avtorjev Srečka Frühaufa in Helmuta Blažeja, in na dveh panojih zgodovino poštnih žigov in znamk med obdobjem 1918 in 1920, ki jo je na ogled postavilo Koroško filatelistično društvo.

Lovska družina Libeliče je v četrtek, 29. septembra v sklopu prireditev ob praznovanju 100 letnice velikih zgodovinskih dogodkov, priredila pester večer. Marko Kogelnik, moderator, je po otvoritveni glasbeni točki rogistov LD Zeleni Vrh in okteta LD Prežihovo, predstavil zgodovino Lovske družine Libeliče. Vodenje prireditve je popestril z branjem odlomkov nastajajoče knjige Lovski družini Libeliče. Avtor zapiskov, ki jih je za celo knjigo je Martin Kogelnik, na humoren in zanimiv način opisuje vesele in manj vesele dogodivščine, ki so se zgodili na skupnih pogonih in ob drugih priložnostih lovskega druženja.


S poskočnimi vižami je program popestrila mlada Neja Kogelnik , ki odrašča praktično v lovski družini, saj so od pradedka naprej vsi moški v družini člani LD Libeliče.


Člani Društva za ohranjanje lovske kulture so ob zgodbi, ki jo bral Stanislav Grl, z oponašanjem jelenjega rukanja zelo pritegnili pozornost publike.
Poskrbeli so tudi za poezijo. Pesnik Stanislav Grl je prebral nekaj svojih pesmi z lovsko vsebino in o prelepi naravi, ki jo doživlja kot lovec in kjer črpa navdihe za svojo poezijo.
Za današnjo priložnost je napisal pesem o Libeličah, ter jo podaril Libeličanom ob njihovem prazniku.
Pozornost mladine je pritegnil strelski kino. S to napravo, ki je stalno nameščena v lovskem domu Libeliče, imajo lovci namen razbremeniti okolje, preprečiti nepotreben vnos težkih kovin (svinca) v tla in omogočiti treniranje na naravi prijazen način.


Kot je običaj na lovskih srečanjih, so za vse prisotne pripravili divjačinski lovski golaž.

Koroški glasbeniki so v petek, 30.9.2022 na eni izmed devetih prireditev v čast libeliškega praznika, priredili nepozaben večer. V polno zasedenem šotoru so obiskovalce razveseljevali Danaja Grebenc, Vera Trafela, Nastja Gabor, Adrijana Kamnik, Dunja Vrhovnik, Milan Kamnik in Adi Smolar.


Voditeljica prireditve je bila Špela Šavc, ki je vsakega gosta pred nastopom malo pobarala o njegovih glasbenih začetkih ter kako je spoznal Libeliče in kako dojema veliki dogodek v kraju pred stotimi leti.


Ob vsakem nastopu obiskovalci niso mogli skriti navdušenja. Tudi odzvali so se na izzive nastopajočih in sodelovali.

…bilo je veselo…


Po skoraj triurnem programu, bi Libeličani in gostje od drugod, še kar poslušali petje domačih glasbenikov, ki so vsi obljubili, da se še kdaj vrnejo v Libeliče. Več o dogajanju v GALERIJI

Fotografije: adrijan