Libeliče so bile že od nekdaj ponosna vas s sedežem občine, ki je segala gor do Žvabeka (sosednja občina v Avstriji) in dol do Meže, s tremi gostilnami in dvema trgovinama, z lesnimi trgovci, kateri so spravljali tesan les s splavi po Dravi. Naše prednike je skrb in ljubezen do rodne grude in z žulji ustvarjenih dobrin združevala v enoten cilj, kako se s skupnimi močmi upreti rdečemu petelinu.

V ta namen je bilo marca 1891 ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo. Začeli so skromno, zgradili so malo orodišče in kupili staro ročno brizgalno od pliberškega gasilskega društva.
Leta 1912 so kupili novo izpopolnjeno ročno brizgalno, ki je služila vse do leta 1938 in je še danes uporabna.
Prav ta brizgalna je del plebiscitne zgodovine. Po razmejitvi so jo iz Libelič odpeljali gasilci sosednje, avstrijske vasi. Člani gasilskega društva iz Libelič so v juniju 1923, ko so Libeliče ponovno pripadale Sloveniji, izvedli ilegalno akcijo in ponoči odpeljali brizgalno nazaj, čez mejo v Libeliče. Tako so bili dani pogoji za oživitev gasilstva v Libeličah.
Gasilski dom Libeliče Danes je v prostovoljnem gasilskem društvu organiziranih 120 članov skupaj s podmladkom, imajo svoj gasilski dom, lastna vodna rezervoarja, orodni gasilski avto in avto za prevoz gasilcev. S sosednjimi gasilskimi društvi v regiji in preko meje gojijo dobre sosedske odnose.

NOVO!

Članska ekipa A PGD Libeliče je dosegla 1. mesto na državnem tekmovanju, 19.6.2010.

Libeliški gasilci so državni prvaki !

Prvaki:(z leve stojijo)Miha Vehovec, Jure Srebotnik, Matjaž Ferk, Alojz Plešivčnik, Gorazd Škratek, (spredaj) Zlatko Zalesnik, Jure Ring, Rok Plešivčnik in Simon Ridl

“Operativa” danes

Pogled na gasilsko uto
Gasilski dom danes
Ročna brizgalna
Pogled na gasilsko “uto” danes
Nov avto