logotip

100 let je in ni dolga doba. V življenju posameznika je to kar lepa starost, v zgodovini pa predstavlja le del večnosti. In ravno zaradi tega moramo tako pomembne dogodke iz preteklosti vedno obujati, se o njih pogovarjati ter jih dostojno obeležiti. To počnemo v Libeličah te dni. Prijatelj z onstran meje je v šali dejal, da Libeličani nimamo dovolj samo tedenskega praznovanja in smo si privoščili kar deset dni. Meni, da je glede na pomembnost dogodkov, še to premalo. Med nami bi moral biti vedno prisoten spomin na ljudi in dogodke, ki so pomembno vplivali, ne samo na takrat živeče, ampak je posledica njihovega dela pomembna danes in bo v bodočnosti. Pritrditi moramo njegovim mislim, saj smo takrat postali del lastnega naroda z lastnim jezikom, kulturo in živimo v svoji državi. Kar nekaj predvidenih dogodkov je že bilo uspešno izvedenih. Predsednik Sveta KS Jože Pšeničnik in voditeljica prireditve Nataša Knez sta nagovorila obiskovalce in poudarila, da je zgodovina res nekaj, kar nas bogati. zato jo je vredno obujati.

Začeli smo s filmskim večerom, na katerem so si obiskovalci lahko ogledali arhivske posnetke, ki so skozi petdesetletno obdobje na filmskem traku pustili spomine krajevnih dogodkov.

TV SLO je omogočila, da smo pridobili te posnetke.

Petra
…Petra Kos avtorica libeliškega “filma”…
obiskovalci
…obiskovalcem je obujanje preteklosti vzbudilo kar nekaj nostalgije…

Delo ni bilo lahko in so organizatorji morali zaradi birokratskih predpisov, vložiti precej dela. Mislim, da je njihov trud bil poplačan z zadovoljstvom gledalcev, ki so polni nostalgičnega navdušenja zapuščali prizorišče.

SANJE in Bertej Logar
…SANJE in Bertej Logar…

Za kulturni del je poskrbela pevska skupina iz sosednje občine Suha/Neuhaus SANJE pod vodstvom Berteja Logar.

Filmski večer pa je, kot paše »grump na trento«, popestril še  intervju z avtorjem skoraj vseh prispevkov, Lojzetom Kosom. Na vprašanje Nataše, ki je bila nosilec prireditve, kako se Lojzek danes počuti v rodnih Libeličah, je dejal, da kot Libeličan, ki vedno ostane Libeličan. Povedal je še, da njegovih dejavnosti pri oživljanju zgodovine kraja ter njegovega razvoja še ni rekel zadnje. Pripravlja projekt o Antonu Vogrincu, ki še zdaleč ni bil samo župnik, domoljub in borec za slovenko besedo ter vodja libeliških dogodkov, ki jih danes praznujemo, ampak je njegova aktivnost tudi na ostalih področjih dosegala prepoznavnost v širši okolici. Pustimo se presenetiti in upajmo, da bo Kosov Lojzek tudi tokrat uspešen. Album slik-Franci Kotnik, Povezava na film:

Naslednja prireditev je bilo praznovanje 130+1 letnice naše »požarne brambe«. Gasilci so se pri organizaciji zelo potrudili. Kot je dejal predsednik PGD Libeliče Marko Prevolčič, je prireditev bila planirana že lansko leto, ampak so razmere v državi to preprečile.

Marko Prevolč
…predsednik PGD Libeliče Marko Prevolčič…

Bo pa zato letos še bolj slovesno, saj praznovanje sovpada s praznovanjem dogodkov izpred 100 let, ki je še kako povezano z libeliškimi gasilci. Velika parada, ki se je vila izpred gasilskega doma na prizorišče, je pokazala, da so libeliški gasilci priljubljeni daleč naokoli. Predstavniki prijateljskih društev s Koroške in tudi izven regije so izrazili zahvalo za povabila ter ponos, da so del tako velikega praznovanja visokega jubileja društva in ob obeleževanju pomembnih dogodkov v zgodovini tega kraja. Ob tej priliki so blagoslovili tudi nov vozilo za prevoz moštva, ki ga je društvo pridobilo že lansko leto.

veterani PGD Libeliče in zgodovinska brizgalna
…veterani PGD Libeliče in zgodovinska brizgalna…

Pomembnost gasilstva, še posebej takih društev, ki imajo v svojih vrstah množico članov vseh generacij ter tako rekoč živi s krajem, potrjuje, kako zelo je gasilstvo pomembno, je bila srž vsebine slavnostnega govornika  predsednika Gasilske zveze Slovenije, tovariša Janka Cerkvenika. Poleg pomembnih gostov iz vrst lokalne politike in iz gasilskih vrst moram posebej izpostaviti tudi domačinko Janjo Kramer Stajnko, namestnico predsednika GZS, ki je najbrž še bolj čustveno doživljala praznovanje, saj je svojo gasilsko kariero začela prav pri libeliških gasilcih.

helikopter SV
…helikopter SV…

Prireditev je popestril prikaz gašenja iz zraka, ki ga je izvedel helikopter Slovenske vojske. Album slik.

Mešani pevski zbor Libeliče je na proslavljanje povabil svoje prijatelje. Organizacijo je vodila Janca Ferk.

MPZ Libeliče

Zborovsko pevski popoldan so s svojim izborom pesmi popestrili Mešani pevski zbor Libeliče z gosti: MePZ Črneče, Dravograjski sekstet, Oktet Suha, Zimski kosci in folklorna skupina Luka Kramolc iz Šentanela.

Izbrane pesmi zborov so bile tematsko tako izbrane da so sovpadale s pomembnostjo libeliškega praznovanja. Domoljubnost, pomembnost maternega jezika in ljubezen do domače grude so v zapeti besedi pri marsikomu vzbudila trenutke čustvenosti. V dobri uri so sodelujoči s svojim kvalitetnim petjem in plesom ustvarili prijeten popoldan.

Med gosti in nastopajočimi je bil tudi Oktet Suha iz sosednje občine Suha/Neuhaus. Jokej Logar je čestital Libeličanom, ker so pred 100 leti naredili edino pravo stvar, uspeli so ohraniti svoj materni jezik, slovenščino in slovenstvo. V prispodobi, kaj se dogaja s slovenskim jezikom in Slovenci, ki so v neki državi manjšina, je ob pogledu na staro gasilsko črpalko dejal: »Še doro, da ste taj što špricno iz Potoč v Libeliče sprajli, saj, či bi tam ostova, ns ne bi venč znôva slovensko.«

Album slik -Franci in Adrijan