V letošnjem letu se je gasilski podmladek PGD Libeliče po dveh letih spet razveselil gasilskih vaj in tekmovanj. In nenazadnje tudi težko pričakovanega tabora.

Zbor mladih gasilcev

Letos je tabor spet potekal na CŠOD Ajda. Otroško veselje je v četrtek, 30. 6. 2022, ob 17. uri napolnilo parkirišče pred gasilskim domom. Mladi so prišli polni pričakovanj in z iskricami v očeh. Za nekatere je bil to prvi gasilski tabor, za druge pa nič novega. Svojo prtljago so natovorili v gasilske avtomobile in pomahali staršem v slovo.

Na Ajdi sta jih pričakala dva velika šotora, kjer si je vsak poiskal svoj kotiček za počitek in spanje. Lepo je bilo videti veselje najmlajših, ko so si pripravljali ležišče – nekateri so se že zavili v spalne vreče, četudi je bilo precej vroče.

Nastanitev-šotor
Namestitev v šotoru

Prvi dan je bil namenjen postavitvi tabora in spoznavanju. Zvečer so si na tabornem ognju spekli večerjo – hrenovke. Po večerji so se še malo poigrali, pogledali televizijo (beri: v šotoru je bil postavljen projektor za večerni kino) in utrujeni zaspali.

Naslednji dan je bil že bolj aktiven. Po zajtrku se jim je pridružil Gašper Vehovec, ki je sicer zaposlen na Ajdi, a v prostem času je tudi gasilec. Otrokom je z veseljem predstavil plezanje, kjer so se seveda preizkusili tudi sami. Razdelili so se v dve skupini – ena skupina je bila na plezanju, druga pa je uživala na aktivnih igrah, ki so jih pripravili mentorji (dokler se niso zamenjali).

Na plezalni steni
Na plezalni steni

Družabne igre
Družabne igre

Na obisk se je s policijskim motorjem pripeljal pomočnik načelnika Postaje prometne policije Celje Marko Prevolčič. Otrokom je pokazal motor in opremo, ki jo prometni policisti uporabljajo pri svojem delu. Kadar Marko ni policist, je tudi naš predsednik (hmm … to ni bil privilegij). V popoldanskih urah je mladino obiskal Bojan Sekuti in s seboj prinesel defibrilator. Otroci so se naučili nekaj o prvi pomoči in temeljnih postopkih oživljanja. Ob vseh teh aktivnostih je dan minil hitreje in že so se greli vsak v svoji spalni vreči.

Bojan in prva pomoč

V soboto, 2. 7. 2022, je gasilske nadobudneže obiskala Slovenska vojska. Predstavili so jim svoje delo, otroci pa so se lahko preizkusili tudi sami.

Spoznavanje vojaških vrlin
S slovenskimi vojaki

Marsikaj so videli in marsikaj izvedeli. Sobota je bila še bolj produktivna in polna presenečenj. Med drugim so imeli tudi svojo prvo pravo gasilsko vajo, po Dravi so se vozili z gasilskim čolnom (za to so poskrbeli kolegi iz PGD Dravograd) in na parkirišču v Libeličah občudovali gasilsko avtolestev s košaro. Slednjo so pripeljali gasilci iz PGD Slovenj Gradec. Seveda so jo tudi preizkusili. Utrujeni od dneva, so se vrnili nazaj na Ajdo, kjer je sledila večerja.

S čolnom po Dravi
S čolnom po Dravi

Zadnji dan, v nedeljo, je po zajtrku sledilo pospravljanje tabora. Polni vtisov in novih spoznanj, še bolj veseli kot prvi dan, so zapustili Dom Ajda. Komaj čakajo/čakamo naslednje leto, ko bomo spet skupaj ustvarjali nove spomine.

Anamarija Vogel