Zamisel o brezplačni izmenjavi knjig po vzoru angleške »Little Free Library- Mala brezplačna knjižnica« se pojavlja tudi v Sloveniji. Hišk, v katerih je mogoče pustiti knjige, za katere bi želeli, da jih prebere še kdo ali si knjigo izposodimo sami, je tudi pri nas vse več, v različnih oblikah. Že pred več leti je Gorenje (tovarna bele tehnike) podarila več ohišij hladilnikov koroškim šolam, ker verjamejo, da branje prinaša znanje. Ideja, da bi to imeli tudi v Libeličah je prišla od Ane Topolovec in padla na plodna tla. Skupaj s KPD Libeliče in nekaterimi občani so idejo uresničili, rezultat pa dajejo v uporabo vsem krajanom, ki uživajo v branju knjig.

Slika: Adrijan/ …pobarvani in polepljeni z motivi panjskih končnic pripravljeni za namestitev...

Za Libeliški GLASNIK JE Ana zapisala:

»Kdor bere, živi tisoč življenj. Tisti, ki ne bere, živi le eno.« (George R. R. Martin)

Pisana beseda je zelo močna, čeprav se tega premalo zavedamo.  September je mesec, ki je prežet s knjigami in branjem. 8. septembra 2021 smo obeležili že 55. mednarodni dan pismenosti. 17. september je dan zlatih knjig, dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka in hkrati uradni začetek bralne značke. In pa še 26. september, ki je svetovni dan jezikov.

Naša vasica ima novo pridobitev. To so trije hladilniki, v katerih pa se ne bo hladila pijača, temveč se bo kopičilo znanje. Namenjeni so namreč izmenjavi knjig – otroških, odraslih, takih in drugačnih. Stali bodo na treh lokacijah v Libeličah- na igrišču ob novem Bičivneku, ob kmečki zbirki in v šoli.

Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila kulturno prosvetnemu društvu in Simoni J. Pšeničnik za realizacijo ideje, podjetju Ekstera – Juretu Nagliču za organizacijo prevoza rabljenih hladilnikov, ki so nam jih predali na Zbirnem centru Otiški vrh, Maji Marin za kompletno čiščenje hladilnikov, avtoličarstvu Glinik za novo preobleko, Adrijanu Zalesniku za oblikovanje in Baja design za izdelavo nalepk ter mizarstvu Rener za izdelavo lesenih poličk. Zdaj pa k sodelovanju vabim vse vas, da s skupnimi močmi napolnimo hladilnike. Vabljene mamice, atiji, babice, dediji in vsi ostali krajani Libelič, da pobrskate po omarah in predalih ter prinesete knjige, ki jih več ne potrebujete. Odložite jih v hladilnike in vzemite knjige, ki vas pokličejo.

Slika: Ana Topolovec/ …napolnite poličke…

Vsem želim prijetno branje!