KPD Drava iz Žvabeka z nostalgičnim kulturnim vlakcem ob 111. (110 + 1) obletnici praznovanja svojega društva tudi v Libeličah.

Če je koga v soboto, 21. 8. 2021 okoli 17. ure, pot vodila v naše vaško jedro pred gasilski dom, je lahko spremljal zanimiv kulturni dogodek. Prijatelji Kulturno prosvetnega društva Drava iz Žvabeka so si namreč praznovanje 111. (110 + 1) obletnice svojega kulturnega delovanja zamislili kar z nostalgično vožnjo skozi vasi v okolici in pot jih je vodila tudi skozi Libeliče.

Ob tem so se spomnili 30 let samostojne Slovenije, kar je za naše rojake onstran meje pred 30 leti pomenilo veliko priznanje, da je slovenščina končno dobila enakovrednejšo vlogo v javnem življenju v Avstriji, kjer živijo kot manjšina.

Svoje praznovanje so si zamislili na poseben način. Zgodovino svojega društva so predstavili z nostalgično vožnjo in na postajah ob kulturnem programu govorili o začetkih delovanja, ki segajo na prehod iz 19. v 20. stoletje, ter trudu, da se je kulturno dogajanje v slovenskem jeziku ohranilo vse do današnjih dni. Kulturno potovanje se je začelo ob 14-ih v Žvabeku (Schwabegg) pred Hišo kulture, nato pa so se ustavili še v Gornji vasi (Oberdorf), Suhi (Neuhaus), Potočah (Bach), Libeličah in svojo pot zaključili na Libeliškem gradu (Schloss Leifling) okoli 20. ure.

V Libeličah so jih s pesmijo pozdravili pevci in pevke mešanega pevskega zbora KPD Libeliče pod umetniškim vodstvom Tine Frank.

Seveda ni manjkala naša libeliška trenta in domač mošt kmetije Buč.

Povezovalec in organizator kulturnega programa, g. Jokej Logar,

je v nagovoru dejal, da so se za tak način praznovanja odločili, ker so bila v zadnjem letu zaradi epidemije onemogočena vsa druženja in obiskovanja kulturnih dogodkov, tako pa so kulturo popeljali po vaseh bliže ljudem. Njegove besede »Če ljudje ne morejo do kulture, bo pa kultura prišla k njim.« so se uresničile z zanimivo nostalgično vožnjo, katere del smo lahko spremljali tudi v Libeličah. Odprtega srca so pristopili k ideji in s skupnim sodelovanjem na povsem svež način predstavili, kako slovensko besedo, pesem in narodno zavest približati ljudem na obeh straneh meje.

Kulturnega dogodka so se udeležili tudi predstavniki suške občine (tri generacije županov), konzul Republike Slovenije v Celovcu s soprogo in drugi.

Še posebej veseli smo bili obiska g. Berteja Logarja, avtorja Libeličanom zelo dobro znane knjige o Libeličah iz zbirke Vsaka vas ima svoj glas. Ob druženju so se slišale stare libeliške ljudske pesmi in ogrele naša srca.

Pomembno je, da se zavedamo pomena ohranjanja naše kulturne dediščine tudi s petjem in kulturnim druženjem.

Ob svečanem jubileju pa članom KPD Drava iz Žvabeka še enkrat iz srca voščimo za njihovo dosedanje delo in jim želimo vse dobro v prihodnje.

Tekst: Simona J. Pšeničnik, foto: Simona in Rosina Katz(FB)