Velika gospojnica ali Veliki šmaren je eden večjih krščanskih praznikov. Posvečen je Mariji in njenem vnebovzetju. V krajih, ki imajo farne cerkve posvečeni Mariji, se na romanjih zbirajo verniki. Ponekod pa so ta dan vzeli tudi kot krajevni praznik. Tako je v Jarenini v Slovenskih Goricah, kjer je poleg farne cerkve svete Marije vnebovzete tudi kostnica iz 12. stoletja. Ravno ta je bila vzrok obiska predstavnikov Libelič v nedeljo, 15. avgusta.

V Sloveniji so se ohranile le tri kostnice: Libeliče, Jarenina in Mokronog-Trebelno. Jareninčani so se odločili, da bi bilo koristno za razvoj turizma povezati kraje s kostnico. Na praznovanje krajevnega praznika so povabili predstavnike teh krajev in tako naredili prve korake v povezavo.

Sprejela nas je predsednica sveta KS Jarenina in zastopnik Turističnega društva Jarenina

Libeliče so zastopali predsednik Sveta KS Jože Pšeničnik, predsednica KPD Simona J. Pšeničnik, turistično sekcijo pa Irma Knez in Adrijan Zalesnik. Žal so se zadnji trenutek opravičili gostje iz Dolenjske.
Sprejela nas je predsednica Sveta KS Jarenina Sandra Kurnik Zupanič in predstavnik Turističnega društva OVTAR Zvonko Repina.

…pogovor z županom Pesnice (levo) in turističnim vodnikom (desno)…

S svojim pozdravom nas je počastil tudi župan občine Pesnice, kamor KS Jarenina spada, mag. Gregor Žmak. Projektu o povezovanju krajev s kostnico je občina zelo naklonjena in imajo akterji vso podporo lokalnih oblasti.

Po sproščenem pogovoru smo si bili enotni, da imamo poleg kostnice še mnogo skupnih interesov in pogledov na razvoj majhnih krajev, ki poizkušajo razvijati turistično dejavnost in s tem ohraniti kulturno dediščino zanamcem ter seveda spodbujati krajane, da se v to zgodbo vključujejo s svojo dejavnostjo in morda s tem pridobijo tudi kaj materialne koristi.

…nekaj podatkov o kostnici…

Kostnici v Jarenini in Mokronogu-Trebelno sta, za razliko od libeliške, v svojih kletnih prostorih prazni. Jareninčani so zgornji del, kapelo, prenovili ter jo uporabljajo za kulturne prireditve. Trenutno je v njej razstava ljubiteljskega fotografa Matjaža Wigele, ki je tudi avtor fotografij našega članka.

…cesarjeva lipa..

Ob proslavi, ki je potekala pod cesarjevo lipo in je za govorniški oder bil studenec, kakor tu pravijo vodnjaku, smo opazili podobnost z naših libeliških prireditev; prisrčno, preprosto in zanimivo. Posvetili so jo krajevnemu prazniku in vaški lipi, ki so jo tu v čast ob petdesetletnici cesarja Franca Jožefa posadili leta 1880.

Adrijan Zalesnik, Simona J. Pšeničnik, Sandra Kurnik Zupanič, Jože Pšeničnik, Irma Knez, Zvonko Repina

Skratka, sklenili so, da je to bil začetek sodelovanja, ki naj v prihodnosti povezuje tri različne kraje in s tem regije Koroško, Štajersko-Slovenske gorice in Dolenjsko.
Upajmo, da bodo tudi pri nas za ta projekt naklonjene lokalne oblasti in s tem spodbudile dobro idejo.

Tekst: Adrijan, slike: Matjaža Wigele in Irma