Moje razmišljanje ob letošnji libeliški pustniji.

…pust je v kraju…

Ob dveh popoldan, na pustno soboto, smo bili povabljeni na veliko parkirišče sredi Libelič. V maskah ali pa kot gledalci. V obeh oblikah bi dokazali, da nam je do ohranjanja tradicije in ljudskih običajev. Kar Pust sigurno je. In res smo se pričeli zbirati blizu parkirišča, sredi vasi in na glavni cesti. Le na parkirišče se je bilo težko premakniti (?).  No, pa smo tudi to počasi premagali. S prihodom skupinskih in posamičnih mask na prostor se je tudi glavnina (ni jih bilo preveč) gledalcev približala dogajanju.

…nekaj gledalcev je pa le bilo…

Izvirne skupinske maske so prikazovale aktualno stanje v naši državi, ki je že nekaj časa res pust(n)o.

…libeliška varda se pripravlja na prihod…

Libeliška varda, je opozorila na resnost trenutka. Poveljnik je opozoril, da so si Libeličani svojo usodo krojili že pred stotimi leti in oni, varda, so tokrat tu zato, da zaščitijo krajane pred ponovnimi vplivi od zunaj ali od znotraj. Res so vzbujali »strah«, ki je pripomogel k temu, da ob povorki po vasi še nikoli ni bilo toliko gledalcev. Vedno jih je bilo več! Na pogosta vprašanja poveljujočega: »Za koga?« je bil glasen odgovor vseh vardistov: »Za Libeliče!!«

…plešoče ovčke…

Najštevilčnejša skupina je bila družina ovčke Jon. Sicer risanka prikazuje, da vse ovčke le niso tako »ovčaste«, ampak boljše. Po mojem političnem gledanju je skupinska maska hotela prikazati splošno stanje v državi, ki nas ima vse za nekakšne ovčke. Za idejo in sodelovanje je treba čestitati malčkom iz vrtca ter njihovim staršem in vzgojiteljicam.

…potapljači na suhem…

Potapljači in reševalci so demonstrirali reševanje utopljenca. Zanimivo je bilo to, da so svoje »kisikove bombe« imeli neprestano v uporabi. Preveč »frišnega in čistega lufta« iz jeklenke je lahko včasih tudi nezdravo.

…smo hitrejši od državnih oblasti…

Napredek pri svetovnem in državnem zdravstvu je dosegla raziskovalna skupina, ki si šteje v čast, da so ravno v Libeličah na pustno soboto prvi odkrili cepivo proti COVID-19 ali kronskemu virusu. Dodobra so dezinficirali vse prisotne.

…zbrana ocenjevalna komisija…

Voditelj pustne prireditve je formiral civilno komisijo izmed gledalcev, ki so morali oceniti maske. Ni pozabil povedati, da bodo imeli težko delo, saj idej za maske v Libeličah ne zmanjka. Posamezniki so namreč poskrbeli, da je bila libeliška pustnija tudi tokrat zelo pisana.

…pogled na prizorišče in “hudo” zimo na Libeliškem polju…

Sporočilo tega časa je, da se odžene zima (kadar je) in na široko odpre vrata prihajajoči pomladi. Moderator je zbrane opomnil, da živimo v najlepšem okolju, ki mu je prizaneseno najhujše. Razne hude ure vetra, žleda, povodnji in še kaj bi lahko rekli, nas bolj redko obiščejo. Tudi županje že dolgo ni bilo v Libeličah, je zaključil.

…moderator/ v ozadju gasilski dom in ura za siromake…

Komisija je opravila delo ter sklenila, da so vse maske najboljše in naj se darila razdelijo med vse. To so storili in neuradni del nadaljevali še pozno v popoldan..

Za mnoge, ki niste v živo doživeli libeliške pustnije, pa nekaj vtisov v albumu SLIK!