Plakat v GALERIJI FAJČI

V ponedeljek, 8. aprila so v Galeriji Fajči v Dravogradu pripravili razstavo ene izmed domačih obrti. Pletenje košar, košev, vrš »oblek« za velike steklene posode ali pletenke in še marsikaj, sta predstavila Vukašin Lađić in naš rojak Jože Pšeničnik Maksov. Maksov Pep, kot ga imenujemo domačini, je eden zadnjih v naši krajevni skupnosti, ki se s pletenjem košar in košev še ukvarja. Posebej ponosen je na tako imenovano »libeliško ceʹno«, ki se od ostalih v Sloveniji razlikuje po tem, da ima samo eno »nogo« in se preko te nagiba. Etnologi pravijo, da je to posebnost mogoče najti samo v Libeličah in na Strojni.

Jože Pšeničnik, Fajči, Vukašin Lađić

Jože je na vprašanje, zakaj se je odločil pokazati svoje izdelke, povedal: »Da bi ohranili LIBELIŠKO CEʹNO, kot jo jaz imenujem. O njej sem začel razmišljati okrog leta 1980. Videl sem kako jo izdeluje moj oče. V tistem času in nekaj let prej, je to ce’no izdelovalo kar precej ljudi v naši krajevni skupnosti in na Strojni. S prihodom plastike na naše tržišče se je zmanjšala uporaba in povpraševanje po naših ce’nah tako, da so jo izdelovali le še za lastne potrebe. Te libeliške ce’ne so bile nepogrešljive na kmetijah v sadovnjakih, v vrtnarstvu in na poljih za sajenje in pobiranje krompirja ter ostalih poljskih pridelkov. Pred štiridesetimi leti sem napravil kar nekaj vzorcev libeliške ceʹne, ki sem jih razdelil prijateljem. Sam pa sem stalni uporabnik teh izdelkov.«

Ogled razstave bo možen kar nekaj časa, zato vas vabimo, da si jo ogledate in morda boste spoznali, da so naravni materiali boljši od plastike in obenem še dokaz naše identitete in mogoče tudi prihodnosti.

Velike in male ce’ne
Pep s svojimi izdelki
Libeliška ce’na z izdelki Vukašina
Poučno in vabljivo navodilo