Lepo število ljudi se je na cvetno nedeljo zbralo pred farno cerkvijo sv. Martina. V Libeličah je to za ta dan kar običajno.

Gašper, Nej, Barbara, Klara, Nina

Kar nekaj let je bila praksa, da so vaški fantje ob zvonik prislonili snop ali prasl, kot mu rečejo v Libeličah. Prvega (15,2m) so izdelali že leta 1995, potem pa je iz leta v leto rastel v višino. Vmes pa je bilo tudi nekaj manjših prekinitev. Tudi letošnjo cvetno nedeljo bi lahko prišteli med tiste, če se za izdelavo ne bi odločili mladi. Gašper Plešivčnik je idejo, da bi oni izdelali prasl zaupal, Neju Konečniku. Takoj je bil za to in k sodelovanju sta povabila še Klaro Plešivčnik, Nino Sekuti in Barbaro Pšeničnik. Ekipa je bila zbrana. Seveda pa je pri takšnem »projektu« potrebno tudi nekaj odraslih rok. Na pomoč so priskočili bica Joža, deda Ivan in ata Rok. Skupaj so prasl izdelali, okrasili pa so ga sami. V nedeljo ga je skupina petih najmlajših prinesla k blagoslovu. Ob zvonik so prislonili kar 6,53m visoko zelenje.

Miha in Miran Perovnik

Imeli pa so tudi konkurenco. Malo nižji snop sta izdelala Miran in Miha Perovnik. Za razliko od večjega, ki ima za osnovo suho prekljo, je bil njun izdelan iz samih šib ive. Vsi pa so spoštovali pravila, ki že od nekdaj za te stvaritve v Libeličah veljajo (iva, čremza, dren, neparno število obročev in nosačev ter postavitev ob zvonik samotež ali s preprostimi pomagali). Mladi so svoj prasl obesili pod napušč kmečke zbirke, kjer bo do naslednjega leta delal družbo lanskemu (16,25m). Med njima pa sta poleg višine še dve razliki: mlajši je zelen in svež, dočim je lanski ostal suh. Morda pa bosta oba ponovno ozelenela že naslednje leto??!!
Prijetno je videti, da se tudi v mladih budi in krepi odnos do naše kulturne dediščine. Čestitamo!
Več o izdelavi in blagoslovu si oglejte v galeriji slik.