Pustna povorka se vrača

Libeliška pustnija 2019 je potekala po že znanem scenariju. Zberejo se pusti in gledalci, ki v povorki gredo do Gorč in nazaj. Opazili smo, da le ni bilo tako kot vedno. Zbrali so se na parkirišču (do sedaj sredi vasi) in povorka je šla samo do (edinega) trikotnega krožišča v občini, če ne celo v državi, in ne do Gorč.
Poleg številnih mask, ki so zopet bile odraz libeliških idej in ročnih spretnosti, je bilo nekaj drugače. Glavna tema največje skupinske maske so bili aktualni odnosi med USA in Mehiko. Kakšni ti v »resnici« so, je prišlo v Libeliče povedati in prikazati kar precejšnje število Mehikancev v svojih narodnih opravah in kulinaričnimi specialitetami, ki so jih ponujali gledalcem in ostalim maskam.


Doland in Malenia Tromp

Ker pa v Libeličah vedno želimo videti »obe strani medalje«, je delegacijo in Libeličane obiskal sam ameriški predsednik Doland Tromp s prvo damo Slovenko Malenio. Skupaj z mehiško delegacijo sta pokazala, da se da živeti složno tudi brez ograj.

Zbrana pustnija

Veliko je bilo tudi družinskih mask, ki so predstavljale razne teme iz vsakdanjega in virtualnega življenja v naši moderni dobi. Tu so bili predstavniki malega živalskega vrta z godcem, čebelje družinice, družina, ki je priletela s stoterimi baloni, ki so simbolizirali grozd, bil je tudi bacek Jon z družino, četverica visokih cilindrov, posamezne in skupinske čarovnice, lovska družina, klovnese in klovni, razne zvezde in mavrica, opičja družina brez otrok, z mrzlega pola je priletela družina pingvinov …. Še bi lahko našteval različne like, ki so tvorili pustno povorko, pa spomin ni več tako aktiven.

Kot je navajen predsednik največje države na svetu, je tudi v Libeličah spregovoril par besed. V svojem stilu je pozval prisotne k poslušnosti in jih v svojem in ženinem imenu lepo pozdravil. Dejal je, da ni vse tako slabo, kot izgleda tam čez lužo. Nekaj slabosti pri nas je opazil že ob prihodu v občino. Seznanil se je menda s predlogom občinskega proračuna, ki za to malo skupnost ne prinaša kaj dobrega. Izgleda, da je finančni predlog šel preko sita, kjer je večina predlaganih projektov za to malo skupnost padlo skozenj, je ugotavljal. Bojevit in temperamenten, kot Doland je, je pozval vse krajane na zbor, ki bo na pepelnično sredo, kjer bodo zahtevali kar jim gre in izvedeli zakaj tega ni. Z bučnim aplavzom so prisotni, tako maske kot gledalci, poplačali Trompve besede. Zakaj je pomemben sestanek ravno na pepelnično sredo pa je lahko več razlag. Ena je tudi ta, da se bo morda kdo od prisotnih posul s pepelom. (Zanimivo je prebrati vsaj zadnji del pesnitve Simona Gregorčiča- V pepelni noči)

Domen in krapi

Krajevna organizacija je poskrbela, da je bila pustnija založena s krapi in čajem. Vesela druščina se je ob zvokih glasbe na prostoru zadržala še nekaj časa.
Rekli so: Na svidenje ob naslednjem pustu v naslednjem letu!

Kako pa je bilo v resnici, si poglejte v albumu!

Povorko je posnela tudi KTV Dravograd