Prihod kurentov iz Rogoznice v Libeliče

Na lep sončen, a z mrzlim vetrom bogat dan, 23. februar, so Libeličane obiskali koranti (kurenti) iz Rogoznice. Z namenom, da prinesejo srečo in rodnost ter preženejo zlo , so z ritmičnim poskakovanjem glasno zvonili s kravjimi zvonci, ki so del preko 30 kg težke opreme te pustne maske, ki ima svoj izvor in delovanje v okolici Ptuja. Kar precej domačinov jih je sprejelo na parkirnem prostoru in jih z zanimanjem opazovalo. Največje veselje in tudi nekaj strahu, so kurenti povzročili med najmlajšimi. Vendar je strah kaj kmalu izginil in poziranje za spominsko sliko ni predstavljal nobenega problema. V skupini je sodeloval tudi naš predsednik Sveta KS, Jože Pšeničnik in sicer kot hudiček. Tako lik opisujejo na Rogoznici: »Korante navadno spremlja tudi hudiček. Ta je oblečen v rdečo, lažjo obleko, na glavi ima masko iz kožuhovine, v rokah pa drži manjše vile. Njegova osnovna naloga je, da spravlja korante v skupino, tako da se kdo ne izloči ali izgubi. Na kapi so pritrjeni rogovi, šilast nos in dolg rdeč jezik. Ogrnjen je v ribiško mrežo (rabi jo za lovljenje duš in zbiranje darov – klobas…), v rokah pa ima vile ali trizob«.
Gostje iz Rogoznice nas radi obiščejo, mi pa jim postrežemo z libeliško trento, čajem, sokom in jabolčnim moštom. Za tega pravijo, da ga niso preveč navajeni, je pa »ocvirkovka« res nekaj posebnega in gre v slast.
Kulturno društvo Rogoznica, katerega sekcija so tudi koranti, letos praznujejo 60 letnico ustanovitve. Ob njihovem prazniku jim iskreno čestitamo in se veselimo ponovnega snidenja naslednje leto ob pustu. Pust je tisti, ki prežene zimo, pa ta je al’ pa je ni!

Ples za pregon zime (če ta je!)

Tako pa je koranta v župnijski kroniki opisal Matej Slekovec (1846 – 1903), zgodovinar samouk, politik, zbiratelj zgodovinskega gradiva in župnik, ki je služboval po različnih krajih Štajerske in nazadnje v Markovcih (1887 do 1903):
“… Jedini svoje vrste, prava spaka – je »kurent«. Kurent je preoblečen fant, kateri ima kožuh iz ovčjih kož naopak oblečen tako, da je kosmati del zunaj. Na glavi ima »kurentovo kapo«. Ta je zadaj kosmata, spredaj na obrazu je pa iz starega usnja, katero je navadno belo pobarvano. Na usnju so izrezane šći in usta, nos je pa prišit. Tudi v ustih je prišit dolg jezik iz rdečega sukna. Zgoraj ima kapa dolge rogove iz usnja ali klobučevine, na koncu rogov pa še po eno gosje pero. S tako kapo na glavi je »kurent« videti, kakor bi ravnokar bil iz pekla pobegnil. Da se že od daleč naznanja, ima na hrbtu privezan kravji zvonec. Za brambo ima v rokah močen drog, na čegar koncu je pribita cela ježeva koža. Tako napravljen koraka mogočno po vasi, cepeta in skače, kakor bi se bil s samim luciferjem pobratil. Otroci se ha seveda bojijo, ježevke še bolj kot njega, pa vendar bežijo vsi za njim. Ako se pa za katerim zaleti, je krik in beg, da je joj …”

Več o dogajanju v galeriji slik!