Jožica S. Zalesnik

Leta 2010 je takratna predsednica KPD Libeliče, Jožica Srebotnik Zalesnik, na občnem zboru KPD predlagala, da bi v prihodnjem letu organizirali zabavno prireditev, kjer bi nastopali domači talenti, ki so toliko korajžni, da bi javno pokazali kaj znajo. Ideja je padla na plodna tla in tako so prvo prireditev ob kulturnem prazniku organizirali že meseca februarja 2011 in jo imenovali »Korajža je v Libeličah doma«. Otvoritveni tekst se je glasil:

Bližamo se slovenskemu kulturnemu prazniku in odločili smo se, da ga proslavimo malo po svoje. Tako, malo za res in malo za hec. Kajti vemo, da je smeh zdrav in zakaj si ne bi ta košček zdravja privoščili tudi mi danes. Kot že naslov pove, bodo danes nastopali vsi, ki kaj znajo in so dovolj korajžni, da stopijo pred publiko, pa so to profesionalci ali amaterji, so to glasbeniki, pevci, igralci ali pisci besedil. Vseh smo veseli, da jih imamo.« Toliko za osvežitev spomina in hvala za idejo, Joža.

Članek pa je v glavnem namenjen letošnji že deveti (9.) »korajži«. Scenarij je pripravila Simona Jerčič Pšeničnik, ki je tudi avtorica skeča. Mešani pevski zbor Libeliče je s himno otvoril prireditev in zapel še dve tematski pesmi (kanon) in Koroško pesem, ki govori, da smo Korošci zmirom za muštr bili. Povezovali sta mladi dekleti  Lana Stolnik in Barbara Pšeničnik. Vezno besedilo je bilo posvečeno največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu in slovenskemu kulturnemu prazniku. Dve članici kvarteta AMOROSO, Estera Vidakovič Hari na klavirju  in s flavto Jana Močilnik Mlakar, sta zaigrali tri skladbe zvrsti klasika. S petjem so se predstavile Karin Rudolf, Barbara Pšeničnik in Žana Rapuc . Alja Kos pa je zaigrala na klavir in zaplesala. Na harmoniko je zaigral Tadej Kobovc.  Publiko pa sta nasmejali Bučeva Era in Hribernikova Joža, ki sta uprizorili skeč na temo nedavno izvedenih kuharskih delavnic ob nastajanju obnovljene libeliške kuharice »Da ne boš vočn od mize šou«. Žiga, ki vedno poskrbi, da z njim poje vsa dvorana, je imel letos pomoč. Janez Štrekelj mu je »pomagal« s kitaro in pozval publiko, da je sodelovala kot pevski del tria: Žiga – Janez – Publika.

Polna dvorana

Tudi na skromen, preprost in doživet način se da speljati prireditev, ki poveže obiskovalce med seboj, da družno zapojejo in se pozibavajo v ritmih domače muzike. Lepo je bilo, pa čeprav je bila dvorana zopet pretesna.

Katero številko že bomo pisali pred »korajžo«, ko bo le ta v novi dvorani. Program je odvisen samo od nas, nova dvorana pa žal ne. Živi bili, pa videli!

MPZ Libeliče
Tadej Kobovc
Alja Kos
Karin Rudolf
Barbara Pšeničnik
Žana Rapuc
Era in Joža
Žiga in Janez
Estera in Jana

Ogled razstave
Razstava
Razstava

Že tretjič pa je bila s »korajžo« združena razstava v Bučevi dvorani. Tokrat je Dragica Perovnik pozvala krajane, da javno razstavijo stare razglednice, slike, dokumente … Kar nekaj se jih je odzvalo vabilu in na ogled postavilo svoje zgodovinske eksponate in zbirke. Obiskovalci so imeli kaj videti na lepo urejeni in aranžirani razstavi. Dragica pa je bila zadovoljna, da njene akcije pripomorejo k ohranjanju kulturne dediščine domače okolice in njihovih prebivalcev.