Lansko pomlad smo v lokalnem glasilu prebrali članek z naslovom Resnične sanje v katerem avtor opisuje dialog med vrbami na mlaki, ki se bojijo, da bodo neizkoriščene končale na kupu in se neizkoriščene spremenile v humus. Letos ni treba opisovati sanj, ampak resničnost.  Mladi fantje so staknili glave in napravili načrt, kako bodo obnovili tradicijo, ki izvira iz davnega leta 1995 in se je s kratkimi prekinitvami izvajala vsa leta. Do sedaj neponovljiva je bila cvetna nedelja v letu 1998, ko je v Libeliškem glasniku pisalo: » … da so ob žegnanju pri farni cerkvi stali trije veliki praslni, nosijo odgovornost naslednji: največjega, ki je meril 27,63 m so izdelali na Libeliški Gori, drugega po višini so postavili Odpisani in je bil 22,24 m visok, tretjega, ki pa je bil presenečenje, so ob zvonik prislonile libeliške ženske in je bil kar 9,6 m visok … » Libeliški fantje: Denis Kos, Žiga Rožej, Žiga Kotnik, Žiga Hovnik, Ožbej Hovnik, Žan Pšeničnik, Tilen Ledinek, Jaka Močilnik, Domen Pšeničnik, Marsel Ružman in Blaž Hovnik so letos, kljub pomanjkanju »gradbenega« materiala ive, uspeli napraviti kar 16,25m visok prasl. Seveda pa ne gre brez ženskih rok, Laura Ladinek je prasl okrasila. »Nadzor« nad vsem pa je imel Zlatko Zalesnik. Obljubili so, da bodo tradicijo nadaljevali in v svoje vrste vključevali tudi mlajše, ter tako poskrbeli, da bo le ta živela še naprej.
Vsa pohvala mladim, ki so s tem pokazali, da jim zgodovina in običaji domačega kraja niso tuji in so ponosni na to. Kjer mladi oživljajo tradicijo in ohranjajo svojo zgodovino, se ni treba bati prihodnosti.
Prasl velikan bo do druge cvetne nedelje »počival” na vidnem mestu kmečke zbirke, kjer je na ogled vsem turistom, ki prihajajo v naš kraj. Ni jih malo, ki so začudeni, da se v tako malem kraju na vseh področjih trudijo ohraniti svojo kulturno dediščino. Čestitamo!