Društvo kmetic Dravograd je v ponedeljek, 14.11.2017 organiziralo kulinarični tečaj “Priprava jedi iz govejega mesa”. Pri Buču v Libeličah se je v Erikini kuhinji zbralo kar šestnajst (16) udeleženk. Voditeljica tečaja Marina Roger je v zbirki receptov o govejem mesu zapisala tudi tole:
“Goveje meso vsebuje veliko hranilnih snovi, rudnin, železa in cinka. Uporabljamo ga lahko v enolončnicah, za raguje, lahko ga pečemo, pripravimo v omaki, na žaru ali ražnju. Meso starejših živali uporabimo za juhe in mletje. Meso za pečenje in praženje bo boljše, če bo uležano – zoreno. Meso bo postalo mehkejše, če ga prelijemo z olivnim oljem in zorimo 14 dni v hladilniku ali pa ga vakumiramo in pustimo stati v hladilniku vsaj 14 dni.”
Vesele in vedno pripravljene na šalo, so me sprejele ob obisku. Takoj sem bil povabljen k okušanju že narejenih jedi. Dobro je bilo!
Jedila, ki so jih pripravljale spretne roke kuharic, so bila raznolika: namazi iz govejega mesa v več variantah, pašteta iz govedine, marinirana rebrca iz pečice, musaka z bučkami, polpeti s premazom in pikantna govedina z arašidi.

Za bralce pa prilagam enega od receptov:

Goveji namaz
Sestavine: goveje meso iz juhe, kisle kumarice, majoneza, olive, sardele v olju, čebula, sirčki in česen.
Sestavine z mešalnikom sesekljamo in zmešamo.
Količino sestavin za namaz izberite po želji in svojem okusu.
Dober tek vam želijo članice Društva kmetic!