Zadnjo soboto v mesecu avgustu 2017 je na igrišču v Libeličah potekalo 8. tradicionalno gasilsko tekmovanje za memorial Oto Antona v gasilsko športnih disciplinah, v kategoriji članic in članov. Prostovoljno gasilsko društvo Libeliče memorial organizira že osmo leto zapored v spomin na dolgoletnega člana društva Oto Antona, ki je preminil leta 2009. Oto Anton je bil član Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče 52 let, celih 25 let je bil poveljnik društva in tudi 10 let poveljnik Gasilske zveze Dravograd. Glede na to, da je bil nepogrešljiv pri operativnem delovanju društva je opravil tečaj za strojnika, gasilskega sodnika, imel je čin gasilskega častnika II. stopnje, prejel pa je tudi številna priznanja ter odlikovanja, nazadnje leta 2008 Republiško priznanje za posebne zasluge. Skratka, v času svojega delovanja v društvu je bil nepogrešljiv pri vsaki gasilski zadevi, v zadnjem obdobju pa se je najbolj posvetil mentorstvu, skozi katero je prenašal gasilske vrline ter znanje predvsem na mlajše rodove gasilcev. Hvaležni smo mu za vse kar je storil za razvoj gasilstva v Libeličah.
Letošnjega memoriala so se udeležile tri tekmovalne desetine v kategoriji gasilk in šest v kategoriji članov. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh enakih vaj, pri čemer je za uradni rezultat štel čas najboljše vaje. Pri članicah so tretje mesto dosegle gasilske – članice B Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče, drugo mesto članice A Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče, prvo mesto pa članice B Prostovoljnega gasilskega društva Črneče. Članice B Prostovoljnega gasilskega društva Črneče in članice A Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče so imele identičen čas najboljše vaje, ker pa so imele članice B Prostovoljnega gasilskega društva Črneče boljši čas druge vaje, so zasedle prvo mesto v skupini.
V kategoriji članov so peto mesto dosegli člani tekmovalne enote Prostovoljnega gasilskega društva Črneče, četrto člani Prostovoljnega gasilskega društva Dravograd, tretje člani Prostovoljnega gasilskega društva Sveta Ana, drugo člani B1 Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče ter prvo člani B2 Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče. Člani A Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče so tekmovali izven konkurence. Obe zmagovalni enoti sta prejeli tudi prehodna pokala, še več pozitivnega vzdušja pa je v nadaljevanju prineslo medsebojno prijateljsko druženje gasilk in gasilcev.
Ogleda memoriala se je udeležilo veliko število krajanov ter drugih gasilcev iz Gasilske zveze Dravograd, vsem udeležencem in tekmovalcem se Prostovoljno gasilsko društvo Libeliče zahvaljuje za udeležbo ter jim iskreno čestita za dosežene rezultate, prav tako pa se družini Oto zahvaljujemo za zaupanje in podporo pri organizaciji memoriala, za katerega se bomo trudili, da ga bomo organizirali tudi v prihodnje. Po zaključenem memorialu je ožje vodstvo Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče, v spremstvu članov družine Oto, na grob preminulega člana Oto Antona položilo cvetje.
Tekst: Marko Prevolčič
Fotografije: Andrej Otto

    

Več o dogajanju v slikah: TUKAJ