V soboto, 23. 9. 2017, smo se člani KPD Libeliče odpravili na enodnevno potovanje po avstrijski Koroški. Po jutranji megli v Libeličah in  prvem ogledu v Griffnu (Grebinju), kjer smo se spustili v kapniško jamo in občudovali, kaj je narava skozi milijone let ustvarila v podzemnem svetu, smo imeli v nadaljevanju prekrasno sonce in krasen razgled nad koroško pokrajino.
Povzpeli smo se na grad Hochosterwitz (Ostrovica), ki je postavljen na 175 metrov visokem osamelcu in je znan po svojih štirinajstih obrambnih vratih. Nekateri smo se do gradu povzpeli peš, drugi pa so se popeljali z vzpenjačo.
Sledila je krajša vožnja do Gosposvetskega polja, kjer stoji vojvodski prestol, na katerem so ustoličevali karantanske kneze in kasneje koroške vojvode. Tam je tudi prekrasen park in lahko smo si privoščili malico. Ogledali smo si tudi stolnico pri Gospe Sveti, ki velja za enega najlepših umetnostnih spomenikov.
Čas je kar prehitro mineval in popoldne smo nadaljevali vožnjo ob Vrbskem jezeru in se zadržali na razglednem stolpu Pyramidenkogl (Jedvovca), od koder se ponuja veličasten razgled nad celotno Koroško. Na stolp je mogoče peš po stopnicah ali z dvigalom, s stolpa pa za doplačilo ponujajo vožnjo po toboganu. Najbolj korajžni so se spustili po njem in v dveh minutah prispeli nazaj na trdna tla.
Dan se je prevesil v večer in sledil je povratek proti domu. Veseli smo bili, da je bilo vreme na naši strani, saj smo preživeli prekrasen dan. Ob povratku, ko se je že temnilo, smo se peljali mimo Griffna (Grebinja) in opazovali prelepo razsvetljen grad na vzpetini, pod katero smo zjutraj začeli naše oglede.

Posebna zahvala v imenu vseh udeleženih je namenjena naši vodički in organizatorki izleta. Po avstrijski Koroški nas je vodila Nataša Knez in nam ob vsakem ogledu razkrila veliko zgodovinskih podatkov o pokrajini in ljudeh čez mejo.
Simona Jerčič Pšeničnik