gasilnikK požarni varnosti največ lahko doprinesemo sami. Za to pa moramo, poleg osnovnega znanja o protipožarni zaščiti, imeti tudi tehnična sredstva. Ravno med te pa spadajo tudi gasilniki ali po starem gasilski aparati. Požar lahko preprečimo že s kapljico vode ali z najmanjšim gasilnikom, če to storimo takrat, ko se požar začenja. In če je pri roki gasilnik, še toliko boljše. Še posebej velja to v objektih, kjer se nahaja lahko vnetljiva snov. Na kmetih so to skednji in skladišča suhe živalske hrane ter garaže s traktorji. Tudi v družinskih hišah lahko pride do požara na več mestih. Vzroki pa so med drugim: pregretje olja na štedilniku, kratek stik na električni napeljavi, ali vnetje avtomobila v garaži, neprevidna igra otrok in še in še je možnosti za nesrečo. Ob takojšnji reakciji ob takih primerih preprečimo veliko katastrofo.
Libeliški gasilci vsako leto organizirajo pregled gasilnikov za krajane. Tako je bilo tudi letos. Kako je akcija potekala smo povprašali poveljnika PGD Libeliče Roka Plešivčnika, ki nam je povedal, da so v letošnji akciji pregledali preko 80 gasilnikov. »Za primer vzamemo, da je vsak udeleženec pregleda prinesel dva aparata, lahko rečem, da je v akciji sodelovalo 40 krajanov oziroma gospodinjstev. To je še vedno majhen odstotek prebivalstva, če vemo, da imamo v krajevni skupnosti 150 gospodinjstev. Napredek se kljub temu pozna, saj smo v zadnjih petih letih za krajane priskrbeli 40 novih gasilnikov,« pravi Rok in nadaljuje, da na pregledih vsako leto opažajo iste ljudi, ostali, ki jih ni, pa imajo po domovih aparate stare preko 30 let. O delovanju le-teh pa lahko samo upamo.
V začetku oktobra so člani PGD Libeliče posredovali v stanovanjski hiši v Libeličah, kjer se je iz neznanega razloga vnel bojler v kletnih prostorih. Požar so pogasili z dvema 6 kilogramskima gasilnikoma na prah in s tem preprečili, da bi požar povzročil še večjo škodo v drugih prostorih objekta.
Poveljnik PGD Libeliče ob tej priliki poziva vse krajane, ki tega še niso storili, da se opremijo z ustreznimi gasilniki in s tem sami pomagajo povečati lastno varnost pred požari. Za nabavo aparatov se vedno lahko obrnete na poveljnika PGD Libeliče Roka Plešivčnika ali na telefon 051 410 416, kjer boste dobili tudi informacijo kateri gasilnik je za vas najprimernejši.
Prilagamo nekaj posnetkov o posledicah požara, zgoraj omenjene intervencije.
20131001_205302  20131001_205309  20131001_205452