DSC_0916aJe že res, da za ta kraj velja, da je sloga tu doma, a kaj ko je začelo veljati tudi, da obstajajo situacije in stvari, ki izstopajo in kar kričijo po tem, da jih opaziš. Ker sem sama take vrste človek, ki je strog sam do sebe, se počutim dolžno, da vsaj opozorim svet in sem (deloma) stroga tudi do ostalih.
Vsak, ki ima vsaj kakšen kvadratni meter zase, dobro ve, da se lahko ta prostor hitro napolni s takšnimi in drugačnimi stvarmi, ki jih morebiti dobiš v dar ali pa se priložnostno nakopičijo po zabavi ali vsakodnevnem življenju. Potem pa pridemo do vsaj dveh vrst ljudi, oziroma na razpotje. Sama in tudi obe moji družini to počnemo na takšen način, da zavedno ločujemo suhe in mokre odpadke. Tu v Libeličah je še večje veselje, saj je ločevalni otok z različnimi zabojniki v neposredni bližini in nemalokrat radi zapeljemo z »garami« plastiko, steklo in pločevinke do tega mesta. Seveda to vzame nekaj časa, a povem vam, da je metanje stekla v zabojnik tudi neke vrste terapija in včasih se zgodi, da četudi je zabojnik odklenjen, raje mečem eno po eno. Odklenjen zabojnik in moderni časi pa v nekaterih ljudeh sprožijo nekakšen čuden gumb. DSC_0921aRavno danes, med ločevanjem, je bil eden tistih dni, ko terapija ni bila potrebna, pa je padla odločitev, da gre kar vsa plastika naenkrat v zabojnik. Poglej ga zlomka! Cela vreča raznoraznih zadevščin, ki sploh niso plastika, niti pločevina, a vseeno tičijo tam! Ob tem si mislim: »No ja, a se ne misli to že enkrat končat?« Ni bilo ne prvič in predvidevam, da zagotovo tudi ne zadnjič, da se nekateri odločijo za rešitev po liniji najmanjšega odpora, a vseeno pričneš razmišljati, za koga gre, saj se vendar ob akciji Očistimo Slovenijo vsi enotno borijo za čistočo in red, tu v zabojnikih pa popolna anarhija. Seveda je na tem mestu potrebno dodati, da bo vsak, ki je to storil, že vedel kdo je bil, zagotovo pa se bodo našli tudi tisti nevedneži, ki trdijo, da oni pa že ne bi storili kaj takšnega.
Vsem, nevednežem in tistim, ki krivdo priznajo, je treba povedati le eno: Spoštujmo vsaj tista osnovna nezahtevna pravila za ohranitev narave in reda. Če pa je to pretežko pa vsaj to: Preden se odločite za takšen podvig vsaj uničite dokaze, ki povedo, da ste ravno Vi ta kršitelj.

Maruša Čuk