DSC_0810Letošnja Martinova nedelja je bila v Libeličah nekaj posebnega. Poleg praznovanja farnega patrona sv. Martina so blagoslovili tudi popolnoma obnovljene cerkvene orgle.
Orgle je leta 1875 izdelal Ignacij Zupan iz Krope. Imajo mehansko trakturo ter deset registrov na enem manualu in pedalu. V njih je 154 lesenih in 480 kovinskih piščali. Lesene piščali so bile na novo izdelane po vzoru starih – originalnih, nove pa so tudi pročelne piščali iz kositra. Po blagoslovu, ki ga je slovesno izvedel generalni vikar g. Janez Lesnika, je v libeliški cerkvi zapelo 634 piščali skupaj z libeliškimi cerkvenimi pevci.
V nagovoru je g. Lesnika navzočim povedal, da so orgle skupek mnogih piščali, ki različno pojejo in imajo različno barvo tona, ter da lepo zvenijo le, kadar so te med seboj uglašene. Ravno tako je z življenjem v skupnosti – le »uglašeni« tvorimo harmonijo in slogo v krogu, kjer živimo. Složnost, razumevanje in spoštovanje pa so glavni vzroki za nesebično skupno življenje v vseh skupnostih.
Obnovo orgel so opravili delavci Škofijske orglarske delavnice iz Hoč. Zahtevnost obnove pa potrjuje dejstvo, da je priprava in delo trajalo skoraj celo leto. Lastnosti in zmogljivost orgel, v glasbenem smislu, sta predstavila z besedo ing. Brane Košir, vodja Orglarske delavnice in na klaviaturi orgel, današnji organist, magister Matej Podstenšek.
Domači župnik Franček Kraner se je v polni cerkvi zahvalil vsem, ki so pripomogli, da se ohrani tako pomemben element v cerkvi, ki ima velik pomen za bogoslužje, in je obenem v ponos celemu kraju. Posebno zahvalo je izrekel vsem, ki so darovali prostovoljne prispevke za obnovo, ki znaša okoli 30 tisoč € . Krajani so do sedaj z darovi prispevali skoraj tretjino vrednosti.
Blagoslovu in sv. maši so poleg Libeličanov prisostvovali tudi številni gostje iz bližnjih krajev ter Društvo narodnih noš in kočijažev iz Vodic. Ob tej svečanosti so podelili tudi več priznanj nekaterim pevkam in pevcem za dolgoletno sodelovanje v cerkvenem zboru.
Pred farno cerkvijo so bili obiskovalci deležni izdelkov libeliških gospodinj, ki že tradicionalno na ta dan napečejo številne dobrote. Seveda pa ni manjkalo toplih napitkov, kakor tudi ne novega vina iz Slovenskih Goric, od koder izvira naš župnik Franček.