Najmlajši Libeličani in njihove mamice so si na prvi počitniški dan v Slovenj Gradcu ogledali lutkovno predstavo O mali Anici.

…v gledališču…

Zgodba pripoveduje:

V majhni hišici sredi gozda živi deklica po imenu  Anica. Anica je izgubila svojo najljubšo igračo, to je bila rumena žogica. Anica se je odločila, da bo poiskala  žogico. Iskala jo je pred hišico, na vrtu, v gozdu in na morju. Pogledala je v nebo, mislila je, da je našla svojo žogico, ampak to je bilo sonce. Šla je v gozd, mislila je, da je našla svojo žogico, a je ugotovila, da je to gosenica. Peljala se je z avtomobilom, mislila je, da je to njena žogica, bila pa je samo guma od avtomobila. Šla je pogledat na vrt, mislila je, da je našla žogico, a je bil le klopčič  volne. Z ladjo je plula po morju, zagledala je nekaj rumenega. Potopila se je, in mislila je, da je to njena žogica, ampak bil je samo morski ježek. Našla je cev, mislila je, da  je lahko v njej žogica, in res, v cevi je bila žogica. Anica se je vesela z žogico vrnila domov.

(zapisala Lara Kraker)

Lutke igrajo pomembno vlogo v otrokovem razvoju in imajo številne pomembne koristi za otroke. Lutke omogočajo otrokom, da izražajo svoje čustva in misli. Otroci se poistovetijo s svojimi lutkami, jih uporabljajo kot izhodišče za razpravo o svojih občutkih ter se učijo razumeti in izražati svoja čustva.

Najpomembnejši pa je čas, ki ga otroci preživijo s svojimi starši. Doživeti predstavo s svojim otrokom, ga opazovati, kaj doživlja,  kako razume, kako čustvuje, je neprecenljivo. Tako z otrokom vzpostaviš nevidno vez, ki vaju poveže. Po predstavi imata skupno izhodišče za pogovor in pojasnila, svoje doživljanje pa lahko tudi preneseta do drugih. Kdor zamudi to priložnost, je ne more nikoli nadomestiti.

Še pet predstav je rezerviranih za naše otroke, med njimi tudi Sapramiška in legendarna Žogica Nogica.

Veronika Kotnik