Spoštovani starši in skrbniki,

KPD Libeliče je priskrbelo 15 lutkovnih abonmajev za predstave v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu.

Na sporedu bo 6 predstav, podrobna predstavitev je v programu. Vabim vas, da svoje otroke pisno (preko elektronske pošte ursaferk@gmail.com ali sms-a) prijavite pri Urški Kraker. Predstave bodo v sobotah, od oktobra do marca, s pričetkom ob 10. 30 uri. V primeru, da bo dovolj prijavljenih za predstave, bomo organizirali tudi prevoz. Za otroke bo vstopnino in prevoz pokrilo društvo, starši, ki se bodo želeli pridružiti, pa si bodo vstopnino plačali sami.

Lep pozdrav,

Predsednica KPD Libeliče Veronika Kotnik

Lutkovni abonma sezone 2023/2024

Sobota, 28. oktober 2023 ob 10. 30
LUTKOVNO GLEDALIŠČE VELENJE

O MAJHNI ANICI 

Izredno domiselna, igriva knjiga iz leta 1972 je namenjena otrokom od 2. do 6. leta. Pripoveduje o deklici Anici, ki ima na svet ‒ ker je sama še majhen otrok ‒ zelo poseben, radoveden pogled. 

Kar se ji zdi nekega dne rumena žoga, je lahko naslednjega dne rumenjak, tretjega dne pa sonce … Bistvo knjige je spoznavanje sveta skozi oči majhnega otroka – in zato je naravnost fascinantna.

Naša predstava je lutkovno igrana, raznobarvno gibalna, zabavno interaktivna, skratka igriva!

Producent: Festival Velenje 2020

Za 3+, trajanje 30 min


Sobota, 25. november 2023, ob 10. 30
LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 

SAPRAMIŠKA

Najbolj slavna slovenska marioneta je Sapramiška. Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes. Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.

Avtorica: Svetlana Makarovič
Režiser: Nace Simončič/Brane Vižintin

Za 3+, trajanje 40 min


Sobota, 16. december 2022, ob 10. 30
GLEDALIŠČE MALIH VELIKIH

CAR ŽIVALI

Beseda car v slengu pomeni nekoga, ki nekaj obvlada, nekaj res dobro zna. Zgodba sama otrokom razkrije, da kralj živali ni nujno tudi car živali, saj vladanja svojim podanikom ne obvlada. Levov pogled na vladanje še poudarja njegova pesem, ki jo ves čas vadi, saj jo želi zapeti na Izboru za carja živali. V pesmi razkrije, katere lastnosti se mu zdijo najpomembnejše za carja. 

Predstava govori o prijateljstvu, o odpuščanju in o pomoči drugemu, ki je v stiski. Govori o tem, da lahko delamo dobro, čeprav vidimo, da vsi ne delajo tako. S tem, ko pomagamo tistemu, ki se do nas ni obnašal lepo, mu damo najboljši zgled. Predstava stremi k temu, da bi otroci začutili, da ne smemo misliti samo nase, pač pa tudi na druge, saj smo vsi del skupnosti. Predstava je zelo dinamična, s plesom, z veliko glasbe in songov, odpetih v živo.


Produkcija: Gledališče Malih Velikih

Za 3+, trajanje 40 min

Sobota, 27. januar 2024, ob 10. 30
KU KUC GLEDALIŠČE

NA ČIRABARKI

Zgodba o Čirabarki pripoveduje o prikupni plišasti posadki, ki se poda na širni ocean, ko že v domačem zalivu trči ob težavo. Kapitan Ribs ne more prijeti krmila v svoje tačke, ker ga tako zelo tišči v trebuhu, ladijsko gospodinjo preplavi vsa mišja žalost in zdi se, da smo nasedli na Preklane skale. 

Čirabarka na srečo ni navadna barčica. Modra in pravična nam pričara številne uganke, ki vodijo do pomembnih spoznanj. Duhovite prigode na palubi so polne humorja, prijetnega ritma, topline in modrosti. Napete zgodbe sove Margarine, opice Čežane, mačkona Bagete in drugih potnikov odpirajo pomembna vprašanja o zdravju in s pomočjo čarobne moči lutk pomagajo najmlajšim tlakovati pot do zdravih navad.

Zgodba in idejna zasnova: Urška Raščan

Za 3+, trajanje 40 min


Sobota, 17. februar 2024, ob 10. 30
LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR

ŽOGICA MAROGICA

Žogica Marogica je bila ena izmed najbolj priljubljenih predstav LGM vse od njene prve uprizoritve v letu 1985. Izvedena je bila več kot 550-krat.

Babica in Dedek že dolgo živita sama in si močno želita punčko ali fantka, ki bi z njima živel na stara leta. Kar naenkrat skozi okno prileti žogica, ki govori! Lačna je, zato Dedek in Babica odhitita po mleko in kruh. Ko je žogica sama doma, jo skozi odprto okno opazi Zmaj Tolovaj. Vabi jo, naj gre z njim, da se bodo njegovi mali zmajčki lahko igrali z njo. Žogica se sprva brani, ko pa po nesreči razbije lonček, se hitro oprime zmajevega repa in skupaj odletita. Žalostna Dedek in Babica jo gresta iskat, povsod povprašujeta po njej, dokler na koncu mesta, na visokem drogu ne zaslišita drobnega glasu … Ob pomoči otrok odpihneta hudobne zmaje in rešita Žogico Marogico.


Režiser: Tine Varl
Avtor vodilnega glasbenega motiva: Bojan Adamič


Za 3+, trajanje 45 min


Sobota, 23. marec 2024, ob10. 30 
LUTKOVNO GLEDALIŠČE NEBO

ABEŽEDA

Kako videti in slišati črke? Preprosto: vzamemo najdene predmete, prav tiste, ki smo jih našli med zavrženimi in pozabljenimi stvarmi na podstrešju, v garaži in delavnici, med polomljenimi igračami in starimi šolskimi potrebščinami. Pregledamo jih in razvrstimo. Po barvi, obliki, velikosti, po zvoku in gibanju, po besedah in zgodbah. S predmeti se poigramo in z njimi sestavimo črke. Prikličemo še glas in besedo, zvok in glasbo, govor in poezijo. Tako z animacijo predmetov in zvoka ustvarimo nov svet gledališča predmetov. V kolažu, polnem humorja, nenehnih obratov in besednih iger, kjer črke vidimo in slišimo. Od A do Ž.

Predstava na otroke deluje na čutni in čustveni ravni ter tako nevsiljivo vstopa v njihov miselni svet.


Avtorji: Primož Čučnik, Petra Stare, Andrej Štular
Glasbo izvaja: Katja Stare


Za 3+, trajanje 40 min