Libeličani smo letošnji slovenski kulturni praznik – 8. februar – obeležili s kulturnim pohodom na Strojno in ogledom spominske sobe bukovnikov

…Blaž Mavrel-Pvožl…

Slovenski kulturni praznik smo letos izkoristili za druženje ob hoji in spoznavanje kulturne dediščine ljudskih pevcev in vižarjev na Strojni. V spominski sobi »bukovnikov« na Strojni je prikazano bogastvo koroške pisne dediščine, ki se skriva tudi v številnih ohranjenih rokopisnih zapisih in prepisih.


Ob 9. uri smo se pohodniki zbrali pri krožišču v Libeličah, temperatura je bila ledenih -10 ⁰C, vendar nas to ni odvrnilo od našega namena, da se peš podamo do Strojne in si ogledamo spominsko sobo. Pot do Strojne smo premagali v dveh urah, popestrili pa smo jo z glasbo.

…tik pred ciljem…

Pred nekdanjo šolo na Strojni so nas pričakali še drugi.

Ob 11-ih smo si v spominski sobi koroških bukovnikov ogledali razstavo, s petjem in recitacijami pa smo obeležili današnji praznik. Zapeli so nam pevci libeliškega pevskega zbora, na trobento sta zaigrala Jaka Kobovc in Franc Pesičer, s harmoniko in petjem pa nas je presenetil Nej Konečnik. Zanimivo je bilo slišati zgodbe o bukovniku Blažu Mavrelu – Pvožlu, ki jih je pripovedoval g. Kobovc, saj je koroškega Krjavlja, Blaža Mavrela osebno poznal.

…poskrbeli so za kulturni program…

Po kratkem programu smo se podružili ob čaju v gostilni Pr′ Strojanco in se nato počasi odpravili domov.

…Pr′ Strojanco…

Tekst: Klara, Barbara, Ela, Manca in Nina; foto: Simona in Adrijan