Pred približno 25 leti (18.10.1997)  je bila v prostorih župnišča Libeliče na ogled postavljena zgodovinska zbirka o koroškem plebiscitu. Kot avtor zbirke je podpisan Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec. Posebne zasluge za strokovno postavitev in vsebino nosi Marjan Kos, ki je bil kustos v tej ustanovi.

Zbirka, ki je v velik ponos Libeličanom, je v tem obdobju kar veliko obiskovalcem pomagala razumeti tisti čas, ko so se Korošci odločevali kje bodo živeli; ali v Avstriji ali Kraljevini Jugoslaviji. Poseben pečat tej zgodbi pa prispevajo dogodki v Libeličah. V zgodovini je širše po svetu to opisano kot edinstveni primer, da je tako majhna skupnosti uspela prestaviti že določeno državno mejo. S tem so si zagotoviti življenje v okrilju svojega matičnega naroda. O teh dogodkih bomo letos še slišali, saj je od njih minilo 100 let. To pa ni skromna obletnica!

Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec se je v okviru svojih rednih vzdrževalnih del odločil kompletno zbirko obnoviti.

Kot pravi direktor mag. Tadej Pungartnik bodo obnovili prostore ter postavitev zbirke, ki jo bodo dopolnili še z nekaterimi dokumenti o takratnem dogajanju. Dela se bodo pričela 10.1.2022 in naj bi bila zaključena v sredini junija tega leta. Finančna konstrukcija (ki še ni zaključena) predvideva pomoč tako lokalne skupnosti kot države. Dela bodo izvedli strokovni delavci muzeja.