Korajža je v Libeličah doma je prireditev, ki jo pripravljamo od leta 2011 ob slovenskem kulturnem prazniku. Več let smo na sestankih kulturnega društva govorili, da bi 1x letno pripravili prireditev, na kateri bi se predstavili naši krajani z lastnimi točkami – petje, igranje, ples …

Jožica Srebotnik Zalesnik

Pobudnica je bila naša takratna predsednica Jožica Srebotnik Zalesnik. Predlagala je, da bi s kulturno prireditvijo hkrati obeležili tudi kulturni praznik 8. februarja in spomin na našega velikega pesnika, zato se dogodek odvija v začetku februarja, največkrat 2. nedeljo v mesecu.

Odločili smo se, da prvi del prireditve posvetimo Francetu Prešernu, v 2. delu pa se predstavijo domači talenti. Koncept prireditve se je ohranil in tako vsako leto odkrijemo še kak nov talent.

Dragica Perovnik

Leta 2017 smo prireditev na pobudo Dragice Perovnik zastavili širše, saj so se želeli predstaviti tudi tisti Libeličani in Libeličanke, ki imajo druge talente. Od takrat je pri Buču v dvorani vsako leto tudi razstava, kjer pokažemo druge rokodelske izdelke (npr. pletene košare, prtičke, suhe šopke …), včasih tudi slike oz. predmete, ki obujajo spomine na to, kako se je v Libeličah živelo nekoč. Pomembno se nam zdi, da ohranjamo take stvari in skrben odnos do tradicije prenašamo na naše mlade.

…v polni dvorani je bilo vedno veselo…

Zanimivo je, da je bila Korajža že od vsega začetka zelo dobro obiskana. Vsako leto znova smo ugotavljali, da je dvorana gasilskega doma mala za prireditev, ki se je med ljudmi res dobro prijela. Včasih so gledalci stali kar na stopnišču. Želimo si, da bodo tudi v prihodnje naši krajani korajžno pokazali svoje talente. Letos temu ne bo tako, ker bomo vsi v zavetju svojega doma obujali spomine na skupna druženja. Upamo, da bodo dobili kako dobro idejo in bo mogoče že prihodnje leto tudi Korajža potekala v živo, v letu 2022, ko se bomo v Libeličah pripravljali na veliko 100. obletnico priključitve vasi k matični domovini.

Simona Jerčič Pšeničnik

Kulturni praznik in “Korajža je v Libeličah doma” letos poteka preko spleta. Oglejte si spodnji filmček!

Sodelovali so: Karin Šnabl, Kristina Štrekelj, Adrijan Zalesnik, montažer Primož Havli in Anita Špringer KTV Dravograd, slike: Simona in Adrijan