… enačba je prava …

Prvo nedeljo v oktobru Libeličani že tradicionalno praznujejo svoj krajevni praznik. Začetek oktobra je tisti čas, ko so se Libeličani in Libeliče po dveh letih življenja pod tujo državo vrnili v svojo matično domovino, takratno Kraljevino Jugoslavijo. Od tega zgodovinskega dogodka je minilo že 97 let.  Praznik že kar nekaj let zdužujejo z zaključkom kmečkih del na polju in dnevom odprtih vrat. Ob prijetnem kulturnem programu, ki ga pripravijo šola, vrtec in kulturno društvo, v goste povabijo znane koroške umetnike. Letos je to bila Vera Trafela. Koroška pevka, ki v svojih pesmih poudarja svoje koroške korenine, katerih polovica izvira iz Libelič.

Voditeljica Nataša Knez

Program je povezovala Nataša Knez, govornik pa je bil Jože Pšeničnik, predsednik sveta KS Libeliče. V svojem govoru je ob čestitki, navzoče spomnil, kaj sta takrat, pred 97. leti, povedala in zapisala Ridl Ivan in župnik Anton Vogrinec, ki je ob Janku Gačniku in Rudolfu Mencinu najbolj zaslužen, da danes v Libeličah govorimo slovensko.

Predsednik Sveta KS Libeliče Jože Pšeničnik

Navzoče je pozdravil podžupan občine Dravograd Anton Preksavec in med drugim povedal, da bi takratno libeliško domoljubje moralo biti prisotno danes v vseh ljudeh naše domovine.

Podžupan občine Dravograd Anton Preksavec

Otroci šole in vrtca Libeliče so v programu predstavili po tri točke, prav tako Mešani pevski zbor Libeliče. Dodatek k programu pa sta bili  dve narodni pesmi, ki sta jih v duetu zapeli Vera Trafela in njena prijateljica iz študentskih časov, Anita Grögl Kordež , ki je učiteljica na libeliški šoli. Pri refrenu pa so se njima pridružili tudi obiskovalci. Zaključek kulturnega dela, so vsi nastopajoči, družno z gostjo Vero, zapeli njeno koroško himno Koroško srce.

Vera Trafela in združeni libeliški pevci: Koroško srce

V praznovanje so vključili tudi otvoritev prenovljene črne kuhinje. Kako so potekala obnovitvena dela,  je povedal direktor Koroškega pokrajinskega muzeja  mag. Tadej Pungartnik, ki je s sodelovanjem zelo zadovoljen. Kuhinjo pa je predstavila muzejska svetovalka KPM  Brigita Rajšter.

Direktor KPM mag. Tadej Pungartnik

Kot običajno tudi tokrat ni manjkalo dobrot libeliških gospodinj in tradicionalne »r’pne župe« in »presnih krapov«. Za priboljšek pa so libeliški gasilci pekli kostanje, ki so jih odrasli lahko zalivali z domačim moštom otroci pa s sokom.

… dobrote libeliških gospodinj …

Prireditev v sliki lahko vidite TUKAJ!