Farna cerkev sv. Martina Libeliče- oltar sv. Marjete
Prihod procesije v center vasi

Veliko krajev širom po domovini in drugje praznuje tako imenovano »Lepo nedeljo«. To ne pomeni, da je na ta dan lepo vreme, ampak je to verski obred, posvečen svetnikom, zavetnikom priprošnjikom in drugim likom iz krščanstva. V libeliški fari, katere zavetnik je sv. Martin, ta dan obeležujejo na god sv. Marjete (20. julija). O tej zavetnici kmetov, dojilj, devic, deklet, žena …. smo pisali že pred leti. Sveta Marjeta Antiohinjska ima v naši farni cerkvi svoj oltar, ima pa na slovenskem kar 51 cerkva. Njeni atributi so: palma, križ, krona, knjiga in glavnik. Na oltarju v Libeličah je prikazana z zmajem ob svojih nogah. Kljub temu, da o njenem življenju ni zanesljivih dokazov in da je papež Pavel VI. hotel zavreti njeno čaščenje, je ljudsko izročilo, posebej na podeželju, tako močno, da se ljudje še vedno obračajo k nji s prošnjami za pomoč na polju. Morda tudi zato, ker je veliko pregovorov v ljudskem izročilu svete Marjete. Nekaj jih navajamo: Če ta dan grmi, lešnikov ni. Če sv. Marjete dan deževalo bo, težko boš pod streho spravil seno. Sv. Marjeta grom in strelo obeta. Se drži kakor bi bil sv. Marjeti olje izpil. Se drži kakor sv. Marjete ptič. Sv. Urh in sv. Marjeta kače paseta. Ajdo je najbolj sejati Marjetni teden.
Libeliško procesijo popestrijo pevci in godba na pihala. Na čelu nesejo križ, v procesiji pa sta tudi bandera in nebo ter Pihalni orkester Šentjanž. V zvoniku se oglašajo zvonovi v različnih melodijah, procesija pa poteka po ustaljeni poti. Ustavijo se pri kapelici na mejnem prehodu in sredi vasi.
Po maši se udeleženci posladkajo z dobrotami libeliških gospodinj. Gostje, muzikanti in vsi, ki so pomagali pri izvedbi praznika so gostje pogostitve pri Buču, kjer za dobro hrano in pijačo poskrbijo izkušeni domači fantje.

Nekaj slik procesije na “Lepo nedeljo” v Libeličah vidite v GALERIJI !