Kot je že poznano v Libeličah negujemo tradicijo. Ohranjamo našo kulturno dediščino, ki jo strokovnjaki delijo na snovno in nesnovno. Tako imenovano snovno prikazujemo obiskovalcem v našem muzeju in zbirkah, nesnovno pa živimo. Mesec december je mesec dobrih mož, pravijo.
Prvi od teh je sv. Miklavž, ki je bil krščanski škof, znan po svoji darežljivosti. V Sloveniji je drugi svetnik po številu cerkva, ki so mu posvečene. Najbolj ga pa poznamo po tem, da na dan, ko je umrl (6. decembra med leti 326 in 351) vsako leto prihaja med nas in obdarja otroke. Tudi letos je bil v libeliški farni cerkvi sv. Martina. Kako in kaj pa nam je zapisala vodja Župnijske Karitas Libeliče, Betka Pšeničnik:
»Prišel je čas v letu, ki se ga otroci posebej veselijo. Kaj naredi ta čas za nekaj posebnega, kaj ga dela tako lepega? Domača peka piškotov in izdelovanje okraskov, predvsem pa pričakovanje obdarovanja. Tudi letos smo za vse predšolske otroke od 1. leta starosti naprej in za vse učence, ki obiskujejo Osnovno šolo Libeliče, pripravili Miklavžev večer in sicer v sredo, 5. decembra ob 18. uri. Miklavževanje je bilo v cerkvi svetega Martina. Sodelavci Karitas smo pripravili kar 70 paketov, v katerih je bila knjižica, nekaj sladkarij in seveda šiba, ki jo bodo otroci uporabili 28. decembra, ko so „nedolžni otroci“ ali „otročje“.Kot že več let doslej, je Simona Jerčič Pšeničnik zbrala nekaj otrok in pripravili so prisrčno igrico, primerno za ta čas. Letos je program popestrila še Jana Močilnik s svojimi pevci. Zapeli so Miklavževe pesmi. Potem pa je prišel prvi dobri mož, „Miklavž“, s svojim spremstvom in otrokom razdelil darila. Mislim, da niso uživali le otroci ampak tudi starejši.
Stroške paketov smo pokrili iz sredstev Župnijske Karitas Libeliče, iz prostovoljnih prispevkov staršev otrok in s finančno pomočjo Krajevne skupnosti.«
Drugi dobrotnik se je na igrišče pripeljal s posebnim vozom, okrašenim z lučkami in polnim daril. To je bil Dedek Mraz. Ta se je v našem kulturnem prostoru pojavil in utrdil v času Jugoslavije. Njegov izvor temelji na ruskih legendah okoli leta 1930, kjer ga imenujejo Ded Moroz in je poročen s starko Zimo. V Sloveniji velja, da je Dedek Mraz doma pod Triglavom. Njegovo opravo je naslikal slikar Gaspari in ga tako opravljenega poznamo vsi. Posebej otroci vedo, da je mož, oblečen v slovensko obleko s slovenskimi vzorci na plašču in tradicionalno polhovko na glavi, eden najprijaznejših in radodarnih dobrotnikov.
Letošnji obisk Dedka Mraza so v Libeličah zopet skupaj pripravile skoraj vse krajevne organizacije. Predsednik Sveta KS, Jože Pšeničnik je razdelil naloge:
Uredništvo Glasnika pripravi in objavi vabila, PGD Libeliče (Marko Prevolčič) zagotovi varovanje sprevoda oz. iskalne akcije s 4 – imi gasilci, ŠD Libeliče (Aleksander Gros) zagotovi da bodo otroci dobili zakuhan čaj na igrišču, KPD Libeliče (Zlatko Zalesnik) zagotovi ozvočenje in dobro primerno glasbo, Maks Rožej pripravi prevozno sredstvo za Dedka Mraza in ga pripelje, Dedek Mraz prinese DARILA, učiteljice in vzgojiteljice prinesejo dobro voljo, OTROCI najdejo Dedka Mraza in mu zapojejo nekaj pesmic v pozdrav.
Akcije je bila tako tudi izvedena. Na igrišču je dober mož obdaril kar 70 libeliških otrok. V imenu le teh se zahvaljujemo organizatorjem in vsem, ki so pripomogli ustvariti vesele trenutke.
Tretji dobrotnik pa je Božiček. V Wikipediji piše: »Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje (pridne) otroke v noči pred božičem (s 24. na 25. december). V angleščini se po navadi imenuje Santa Claus (kratko Santa), v nemščini  Weihnachtsmann, v italijanščini Babbo Natale, v francoščini Père Noël. Lik Božička se je razvil v Združenih državah Amerike, v talilnem loncu različnih kultur in tradicij.«
Pa ni važno od kod je prišel mož ali običaj. Osvojili smo ga za svojega in ga spoštujemo.
V našem kraju ta mož hodi po domovih in pod smrekice polaga darila za otroke (ali pa tudi za odrasle) na predbožični večer. Dogodek je postal družinski praznik, zato se tudi odvija v krogu družine, in je eden redkih dni v letu, ko se družina skupaj poveseli Božiča in prihajajočega novega leta.

(foto: Adrijan in Betka)