Praznovanje krajevnega praznika v Libeličah združijo s prireditvijo »Jesensko druženje ali Dan odprtih vrat«. Tudi letošnjo 96. obletnico priključitve kraja k matični domovini so praznovali tako. Kot je običaj, v Libeličah vkup stopijo in naredijo nepozabne dogodke. Na praznovanju sodelujejo skoraj vse organizacije in ustanove v kraju. Krovno vlogo ima Krajevna skupnost, svoje pa pridajo KPD Libeliče, PGD Libeliče, Šola in vrtec Libeliče, libeliške gospodinje in še bi se našel kdo.
Vsak doda k prireditvi svoj delež in uspeh je tu. Letošnjo prireditev je vodila Nataša Knez, ki je po pozdravnem nagovoru k besedi povabila predsednika Sveta KS Libeliče Jožeta Pšeničnika, ki je med drugim poudaril, da je zvestoba jeziku in narodu bila in bo temelj boja proti okupatorjem vseh vrst v vseh obdobjih (celotni GOVOR ). Pozdravil je tudi prisotne goste: poslanca državnega zbora g. Jožeta Lenarta in g. Janija Prednika, g. podžupana Antona Preksavca, občinske svetnike, predsednike KS, predstavnike krajevnih društev, predstavnico CŠOD Ajda, ravnateljico OŠ Dravograd šole, gospoda župnika Franca Kranerja, predstavnika Koroškega pokrajinskega muzeja in druge. Prisoten je bil tudi gost iz sosednje avstrijske Koroške g. Gabriel Hribar, ki je prvi podžupan v trški občini Železna Kapla – Bela in predsednik koroške stranke Enotna lista.
Tudi gostje so dobili besedo. Poslanec Državnega zbora RS g. Jože Lenart je med drugim Libeličanom ponudil sodelovanje (roko) pri organizaciji praznovanja skorajšnje stote obletnice zgodovinskih dogodkov. Dejal je, da tako pomemben zgodovinski dogodek, ki dokazuje, da lahko mali ljudje premagajo velike le, če držijo skupaj in jim v narodni zavesti ni para, zasluži večjo odmevnost in spoštovanje cele države . Podobno bi morali mi danes delovati pri reševanju problemov na južnem delu države, je še dodal. Podžupan občine Dravograd je pozdravil vse prisotne v imenu občine in čestital Libeličanom za njihov praznik. Takratna enotnost ljudi dokazuje tudi, da ima slovenski narod korenine v krščanskih vrednotah in da si ne smemo dopustiti vsiljevanja nam tujih kultur.Gospod Gabriel Hribar je v imenu občine Železna Kapla – Bela čestital krajanom Libelič za njihovo pokončno držo v borbi za slovenski jezik, ki ni samoumevna dobrina vseh Slovencev. Posnemati moramo takratne domoljube in tudi danes korajžno nastopiti proti zatiranju manjših narodnostnih skupnosti.
Po uvodnem delu se je odvijal kulturni program, ki so ga izvedli šolarji in gojenci vrtca ter Mešani pevski zbor Libeliče. Organizatorji se trudijo, da na to prireditev vedno povabijo koroške glasbenike, folklorne skupine ali kantavtorje. Nataša Knez je letošnjega gosta napovedala kot poslastico proslave in Adi Smolar je bil s takim nazivom zelo počaščen. S svojo preprostostjo in duhovitimi teksti svojih pesmi je kar malo ogrel roke in srca na proslavi prisotnih.
Zadnji del jesenskega srečanja pa je bila pokušina dobrot libeliških gospodinj, še posebej »presnih krapov in libeliške r’pne župe. Vse skupaj so zalili z domačim sladkim in manj sladkim moštom.

V albumu se vidi več!