Letos se libeliški otroci niso veselili le začetka težko pričakovanih počitnic. Zadnji vikend v juniju se je namreč odvijal tabor mladine PGD Libeliče. Vsi najmlajši gasilci, ki še niso zbežali na morje, so se ga z veseljem udeležili. Po dolgih letih smo spet obudili taborniške dogodivščine.
V petek, 29. junija 2018, smo se v popoldanskih urah zbrali pred gasilskim domom v Libeličah – mentorji in 19 otrok. Prtljago smo naložili v društveni kombi in se polni pričakovanj podali na pot proti Ajdi. Pa nismo šli peš! Naš podpoveljnik Maksimiljan Rožej je namreč poskrbel za presenečenje in nas na cilj odpeljal z lojtrnikom. Prispeli smo na Libeliško goro, kjer nas je pričakal ogromen šotor v katerem smo spali vsi. Vanj smo zložili prtljago in si pripravili ležišča. Da smo doživeli pravi taborniški duh, je poskrbel moški del mentorske ekipe, ki je zakuril taborniški ogenj, na katerem smo si za večerjo spekli hrenovke.
Prvi dan tabora je švignil mimo nas in že smo se stiskali v spalnih vrečah. V velikem šotoru smo imeli tudi kino (Zlatko je pripravil platno in projektor, Jure pa risanke). Po 22. uri je zavladala tišina. No, morala bi … pa so nekateri od navdušenja bedeli še pozno v noč.
V sobotno jutro sta nas prebudila glasna sirena in glas našega predsednika Marka Prevolčiča, ki je skupaj s poveljnikom ob 7. uri pripravil konkretno budnico. Otroci so razgibali zaspane okončine, nato pa je sledil zajtrk. Okoli 10. ure smo se odpravili na pohod proti Hrastniku. Tam smo na robu gozdne jase pomalicali in se okrepčali s pijačo. Na poti domov nas je presenetil dim in vonj po zažganem. Na vso moč smo se pognali proti taboru, kjer smo opazili, da nekaj gori. Še dobro, da smo imeli pred kratkim gasilske vaje, saj so otroci ogenj pogasili sami. Za nameček pa so se še povaljali v gasilnem sredstvu, ki so ga uporabili za gašenje. Do kosila smo se igrali na igrišču, se pogovarjali in zabavali.
Po kosilu nas je v svoje vajeti vzel Gašper Vehovec, ki je zaposlen na Ajdi kot športni učitelj, v prostem času pa je tudi sam gasilec. Z njegovo pomočjo smo lahko plezali po plezalni steni in streljali z loki. Popoldan je tako minil v znamenju raznih iger. Iskali smo orodja, ki nam so jih poskrili mentorji ter se pomerili v vleki vrvi. Kmalu je zadišalo po palačinkah – večerje smo se razveselili vsi. Utrujeni in zadovoljni so se mladi gasilci zavili v spalne vreče in pred spanjem pogledali še eno risanko.
V nedeljo smo po zajtrku začeli pospravljati naš tabor. Malo smo se še poigrali in okrepčali, ob 12. uri pa odpravili proti dolini. Za prevoz je spet poskrbel Maks in nas z lojtrnikom dostavil pred gasilski dom. Tam so otroke pričakali starši, ki so bili nadvse srečni, da jih zopet vidijo – srečne in zdrave.
Zagotovo bomo naše večdnevno druženje ponovili drugo leto. Upam, da se nas bo zbralo še več in da se bomo imeli še boljše kot tokrat.
Kaj smo počeli na taboru si oglejte v ALBUMU
Tekst: Anamarija Plešivčnik;
Slike: Anika in Adrijan