dsc_2824Dvanajstič zapored so Libeličani praznovali svoj krajevni praznik na način, v katerega združijo več prelomnih trenutkov v letu. Najpomembnejši je seveda dogodek iz leta 1922, ko so se odločno uprli rezultatom koroškega plebiscita, ki jih je proti njihovi volji potisnil v državo Avstrijo. Dve leti so se upirali, protestirali in ohranjali svoje slovenstvo z zbiranjem na hribovskih domačijah, kjer so prepevali slovenske pesmi in snovali načrte, kako se znebiti tujega jarma. Uspelo jim je in 1. oktober 1922 je datum, ki ga noben Libeličan ne sme pozabiti, kakor bi se tudi celotna Slovenija morala prikloniti takratnemu domoljubju in vztrajnosti preprostih ljudi s kmetov. Ali pa jih še danes imeti za vzor.
Drugi vzrok za praznovanje krajevnega praznika, ki ga poimenujejo »Dan odprtih vrat« je simboličen zaključek kmečkih del na polju. Pospravljeni so v glavnem vsi pridelki in kmetje se že pripravljajo na poznojesenska in zimska dela na kmetijah.
Tretji mejnik v letu pa je zaključek turistične sezone, se pravi sprejemanja gostov na ogled libeliških znamenitosti. To pa ne pomeni, da ne sprejemajo skupin tudi po tem datumu. Lokalni vodiči so na ogled brezplačno popeljali tiste, ki so si želeli ogledati libeliške posebnosti.
Prijetno predstavo so pripravili otroci šole in vrtca. Na flavti jih je spremljala g. Jana Močilnik. plesni del so prispevali plesalci folklorne skupine Dravca iz Dravograda. Vedno pa poskrbijo za kakšno presenečenje. Letos je to bil Milan Kamnik, ki je dejal, da on v Libeličah ni presenečenje, ampak da se tu počuti kot med svojimi ljudmi. Nenapovedano točko pa je s svojo harmoniko dodala še komaj osem let stara deklica iz sosednje Avstrije, iz Neuhaus – Suha, ki je brez napake odigrala dve slovenski melodiji.
Gostje so zaploskali tudi govorniku, predsedniku Sveta KS Libeliče, Jožetu Pšeničniku, ki je izrekel pozdrave v imenu skupnosti, ter nanizal nekaj aktivnosti, ki so se odvijale skozi leto v kraju.
Letos so se Libeličani ob tem prazniku seznanili tudi o dejavnosti programa Svit ki je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. V prostorih gasilskega doma so predstavniki Svita udeležencem merili krvni tlak, ugotavljali prisotnost sladkorja in holesterola v krvi, ter odgovarjali na vprašanja obiskovalcev. Kako zgleda debelo črevo so prikazali na modelu, ki je bil postavljen v gasilskem domu.
Program je povezovala Nataša Knez, ki je goste povabila naj zaužijejo dobrote libeliških gospodinj, med katerimi pa ni manjkala tradicionalna »r’pna župa« in presni krapi. Mladina je poskrbela za pečen kostanj. Tudi za žejo so poskrbeli.
Sodelovalo je tudi vreme, ki je kazalo svoj kisli obraz, vendar je prireditev minila brez dežja.
Libeličani se zahvaljujejo vsem, ki so prišli na njihov praznik in jih vabijo tudi prihodnje leto.
dsc_2843  dsc_2856  dsc_2880
dsc_2882  dsc_2869  dsc_2865
dsc_2832  dsc_2901  dsc_2841
dsc_2909  dsc_2850  dsc_2911