DSC_2688Šmarješka nedelja v Libeličah ni le ena izmed nedelj v mesecu juliju. Na praznik sv. Marjete že kar nekaj let organizirajo procesijo po vasi. Pot, ki jo procesija opravi, vodi od farne cerkve sv. Martina proti avstrijski meji, kjer tik ob njej stoji kapelica, kjer je prva postaja in molitev. Od tu se napotijo proti vasi mimo župnišča do kapelice na sredi vasi, kjer se procesija zopet ustavi in ob lepo okrašeni kapelici izvedejo molitev. Nato se po vasi napotijo proti cerkvi k sveti maši.
Lepo nedeljo, kot tak praznik imenujejo po farah, popestrijo še z drugimi spremljajočimi dogodki. Tako na procesiji poje domači cerkveni zbor, za glasbene vložke poskrbi Pihalni orkester Šentjanž, z zvonika pa se oglašajo cerkveni zvonovi v različnih melodijah. Če dogajanje povzamemo, lahko rečemo, da se v procesiji moli, poje, igra in trjanči.
Dogodek je kar zahteven zalogaj za vse, ki sodelujejo na pripravah zanj in dogajanje po »uradnem« delu. Libeličanke in Libeličani okrasijo cerkev, zasadijo mlade breze na izhodih iz cerkve ter ob kapelicah. Okrasijo bandere, »lahterne« in nebo, ki so obvezen del procesije. Še posebej se potrudijo libeliške gospodinje, ki pripravijo sladke dobrote za vse udeležence procesije, da se posladkajo po sv. maši pred cerkvijo. Tudi za pijačo je poskrbljeno z domačim moštom, sokom in vinom. Tu se ljudje po opravljeni sveti maši družijo, pomenijo o tem in onem ter tako ustvarijo prijetno vzdušje.
Za goste, muzikante in vse, ki so pomagali ta praznik pripraviti je še dodatno poskrbljeno. Pri Buču jim pripravijo kar mali piknik s pečenjem in pijačo. Da je hrana dobro pečena, poskrbijo že izkušeni »pekači«.
DSC_2654  DSC_2664  DSC_2699
DSC_2714  DSC_2701  DSC_2717