DSC_0556aTradicionalna prireditev »Dan odprtih vrat«, ki je bila prvo nedeljo v oktobru že enajstič zapored, je tudi tokrat dobro uspela. Na ta dan Libeličani praznujejo svoj krajevni praznik in kmetje končujejo z delom na polju. Prireditev je organizirana v začetku oktobra iz razloga, da obudi dogajanje na čas, ko so Libeličani s svojo neizmerno zavednostjo do svojega naroda in jezika pokazali svetu, da se tudi majhni lahko uprejo velikim in da odkrite narodne zavesti ne uniči nobena sila. 93 let je minilo od plebiscitnih in poplebiscitnih dogodkih od leta 1920 do 1922 in kljub različnim dobrim in slabim dogodkom skozi ta čas, so krajani ponosni na svoje prednike in na njihovo odločnost braniti svoj JAZ. V Libeličah se bo govorilo slovensko so dejali in prestavili mejo tako, da je to mogoče še danes.
DSC_0504aJože Pšeničnik, predsednik Sveta KS Libeliče je v svojem nagovoru pozdravil domačine in goste od drugod. Poudaril je pomen današnjega praznovanja in spominjanja na dogodke v preteklosti, ki so Libeliče uvrstili na seznam posebnosti v svetovni zgodovini in nenazadnje tudi kot biser Slovenije v knjigo Matjaža Kmeclja Zakladi Slovenije. Zavedanje o pripadnosti svojemu narodu tako prenašajo tudi na svoje potomce.
Prireditev je povezoval Aleksander Gros. Zahvalil se je vsem sodelujočim in poudaril, da se le s sodelovanjem vseh organizacij in posameznikov v kraju da izpeljati še tako zahtevno nalogo. To pa Libeličani znajo. Kulturni program so izvedli domači šolarji in gojenci vrtca s svojimi učiteljicami in vzgojiteljicami, mešani pevski zbor Libeliče in kot gostje so svoj program predstavile članice »Bica bend – a« iz Dravograda. ZDSC_0552a dvema pesmicama iz svoje mladosti je program zaključila dolgoletna predsednica KPD Libeliče, Jožica S. Zalesnik.
Druženje so gostje podkrepili s pokušino dobrot libeliških gospodinj in nepogrešljivo repno župo kuharja Branka Ferka. Vse so lahko poplaknili z domačim moštom Jožeta Ringa. Med stojnicami so lahko kupili spominke domače izdelave. Turistični vodiči pa so zainteresiranim pokazali libeliške posebnosti. Dogodek je dopolnila slikarska razstava domače slikarke Saše Pšeničnik v dvorani gasilskega doma.
DSC_0484a  DSC_0494a  DSC_0538a