DSC_0219»Nekako tako se je pričelo: » Pri Hriberniku v spodnjih prostorih stanovanjske hiše nastaja močan dim. Nujno je potrebna intervencija!« S približno to vsebino so bili seznanjeni nekateri člani PGD Libeliče in takoj odhiteli h gasilskemu domu. Glede na vrsto »nesreče« so izbrali primerno opremo in odhiteli na kraj dogodka. Na dvorišču kmetije so se dokončno opremili za posredovanje v notranjosti stavbe. Dva gasilca sta si namestila dihalne aparate in potrebno orodje, ostali pa so motorno brizgalno pripravili za posredovanje vode. Ker ni protipožarnih bazenov v bližini, je poveljnik zapovedal odvzem vode s hidranta. Akcija se je nadaljevala v spodnje prostore stanovanjske hiše, kjer sta se reševalca prebijala iz prostora v prostor. Predhodno so bili obveščeni, da se nekje v prostorih nahaja tudi ranjena oseba. Po previdnem napredovanju sta gasilca prispela v prostor kurilnice, ki je bila najbolj zadimljena in na tleh opazila negibno osebo. Takoj sta pričela z evakuacijo osebe in gašenjem začetnega požara pri peči za centralno kurjavo. Ranjenca so do prihoda zdravstvenega osebja oskrbeli ostali gasilci.«
Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Letos je osrednja tematika posvečena ljudem s posebnimi potrebami, ki zaradi svojega stanja ne morejo odreagirati kot bi bilo za njih varno. Te osebe ne slišijo navodil, ne morejo brati navodil z ustnic (ker ima gasilec npr. čelado), navajene so se orientirati po zvokih (v nevarnosti jih preveč zvokov zmoti), se gibajo počasneje ipd. Za usposabljanje gasilcev in reševalcev v omenjenih primerih so izdelali več gradiva in izvedli predavanja na različnih nivojih.
DSC_0225Pa se vrnimo na Gorče k Hriberniku, kjer se je vse dogajalo le kot vaja. Po opravljeni akciji reševanja so člani PGD Libeliče analizirali potek akcije. Ugotovili so, da morajo za tako posredovanje še nekatere stvari dodelati, se o njih poučiti in seveda dodatno opremiti z novejšo opremo. Preizkusili so tudi, kako uspešno lahko koristijo hidrantno omrežje. Vaja dela mojstra, pravi pregovor. Ob dobro usposobljenih in opremljenih gasilcih se krajani lahko počutimo varne. Sami pa moramo poskrbeti, da jih ne bomo resnično potrebovali.
DSC_0240  DSC_0252  DSC_0276