DSC_0685Koroško društvo za boj proti raku (KDBPR) je bilo ustanovljeno leta 1996 v Dravogradu. Po nekaj mesecih so sedež prenesli v Zdravstveni dom Ravne na Koroškem. Do leta 1999 se je društvo aktivno usmerjalo v glavnem na aktivno populacijo preko predavanj po delovnih organizacijah, od leta 2000 pa je bil program razširjen na vso starostno populacijo.
Program je bil v letu 2004 obogaten s tematsko delavnico “Naučimo se raku ogniti ali ga zgodaj odkriti” v projektu “Živimo zdravo”, ki ga je organiziral Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem in z vsebino sodeloval v nekaj lokalnih skupnostih.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
V okviru tega projekta sta v Libeličah vodili predavanja Nada Kadiš in Marjana Božič, ki sta na predavanja vabili različne goste. 11. februarja 2004 smo poslušali predavanje z naslovom “Kronične nalezljive bolezni in lokalna problematika” ter se udeležili dveh edukativnih delavnic: za ženske – samopregledovanje dojk in o raku dojke (pogostost, vzroki, dejavniki tveganja, zgodnje odkrivanje, zdravljenje) in za moške – samopregledova
nje mod. Predavanje in delavnice je izvajala gospa Ivica Podrzavnik, dr. medicine, zaposlena v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi in soustanoviteljica KDBPR.
Po tem predavanju so predavateljice apelirale na naše krajane, da se vključijo v društvo. Že v letu 2004 se nas je vpisalo 53 članov in članic, še isto leto pa smo organizirali prve edukacijske preglede dojk in mod, ki se jih je udeležilo kar 32 članov. Preglede je izvajala dr. Podrzavnikova, ki nam je ostala zvesta vseh 10 let tako s pregledi kot tudi s predavanji. Da se število članov in članic iz leta v leto veča, gre pripisati prav njenemu prijaznemu odnosu do članov/članic.
V letu 2005 nas je bilo 54 članov in tistega leta pregledov ni bilo, pripravili pa smo jih spet leta 2006, od takrat dalje pa vsako leto.

leto

članov

udeležba na pregledih

2006

59

42

2007

65

47

2008

70

49

2009

81

61

2010

92

78

2011

100

84

2012

110

100

2013

122

107

2014

128

107

DSC_0692“Vzemimo zdravje v svoje roke. Pravica človeka je biti zdrav, dolžnost človeka pa je ostati zdrav”, so bile besede zdravnice Ivice Podrzavnik na predavanju. Ljudje moramo spoznati, da je zdravje največja vrednota, za katero se je vredno truditi. Tega se zelo dobro zavedamo tudi Libeličani, kar je razvidno iz številnega članstva.Število članov in pregledanih raste iz leta v leto, zato smo lani in letos morali preglede organizirati kar petkrat. Za naše preglede so izvedeli tudi ljudje izven Libelič in ker jih v takšni obliki ne izvajajo nikjer na Koroškem, se želijo vključiti v naše društvo. Preglede omogočamo tudi našim krajanom, ki so kot člani vpisani v svojih delovnih organizacijah. Vabimo pa še Libeličane, ki bi se želeli vključiti, da se nam pridružijo.
Organizacija ter izvedba predavanj in pregledov pa ne bi bila mogoča brez podpore Gasilskega društva Libeliče in Osnovne šole Neznanih talcev Dravograd, Podružnične šole Libeliče, ki sta nam v vseh teh desetih letih brezplačno nudila svoje prostore.
DSC_0682
Na vseh pregledih vedno izvajamo tudi meritve krvnega tlaka, ki so ga opravile naše članice, po poklicu medicinske sestre: Martina Wutti, Tončka Pšeničnik, Lidija Glinik, Vesna Ferk, Lea Kraker in Nevenka Stravnik.
Med vzroki smrtnosti je rak na drugem mestu. Vzrok vseh rakov je nezdrav način življenja in onesnaženo okolje, zato so redni preventivni pregledi zelo pomembni. S stalnim osveščanjem ljudi o zgodnjih znakih, načinih in uspehih zdravljenja bomo zmanjšali strah pred boleznijo in se ob prvih opozorilnih znakih posvetovali s svojim zdravnikom.

Predstavnica KDBPR Libeliče
Betka Pšeničnik