Koroški pokrajinski muzej je objavil dogodek v Libeličah.· 

Pregovorno si ljudje v zimskem času že od nekdaj radi pripovedujemo zgodbe. S to mislijo smo s 𝗞𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗻𝗼-𝗽𝗿𝗼𝘀𝘃𝗲𝘁𝗻𝗶𝗺 𝗱𝗿𝘂𝘀̌𝘁𝘃𝗼𝗺 𝗟𝗶𝗯𝗲𝗹𝗶𝗰̌𝗲 in 𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗼 𝗼𝘀𝗿𝗲𝗱𝗻𝗷𝗼 𝗸𝗻𝗷𝗶𝘇̌𝗻𝗶𝗰𝗼 𝗱𝗿. 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮 𝗦𝘂𝘀̌𝗻𝗶𝗸𝗮 𝗥𝗮𝘃𝗻𝗲 𝗻𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗲𝗺 zastavili niz srečanj s pripovedovalci, ki smo jih poimenovali 𝗩𝗲č𝗲𝗿 𝘀 𝗽𝗿𝗶𝗽𝗼𝘃𝗲𝗱𝗼𝘃𝗮𝗹𝗰𝗶: 𝗭𝗴𝗼𝗱𝗯𝗲 𝗼 𝗺𝗲𝗷𝗮𝗵.

Gostja drugega večera je bila 𝗠𝗮𝗿𝗷𝗲𝘁𝗮 𝗥𝗼č𝗻𝗶𝗸, ki nosi laskavi naziv kmetice leta 2019. Ker peče odličen koroški rženi kruh, je bila leta 2021 uvrščena med mojstre in mojstrice koroške košte.

Pripovedovala je o družini svojega dedka Ivana Druga doma na kmetiji p. d. Jamnik na Belšaku, ki jo je leta 1948 doletela težka usoda. Očeta in sina so zaprli, sedem članov družine pa izselili na Kočevsko. Po slabih treh letih pregona so jih premestili v okolico Maribora, kjer so delali v vinogradniški zadrugi v Košakih. Na domačo kmetijo se niso smeli več vrniti. Posest so nacionalizirali in kmečko hišo uporabili za karavlo. Zasedli so jo graničarji, ki so izvajali nadzor na meji vse do razpada nekdanje države. V letu 1994 je bila kmetija z denacionalizacijo vrnjena še živečim dediče. Pogovor je moderirala Brigita Rajšter.

Prav te zgodbe so bile ena od spodbud za zbiranje spominskega gradiva o mejah, ki je preraslo v avdiovizualno razstavo Ko spregovorijo meje in istoimenski film. Razstava ponuja vpogled v digitalno knjigo spominov ter je tudi prostor nadaljnjega zbiranja in nadgrajevanja vsebin.

Vir: tekst in foto KPM