Jubilejna 10. prireditev Korajža je v Libeličah doma, je zopet navdušila polno dvorano obiskovalcev. Pred desetimi leti je Jožica Srebotnik Zalesnik prvič organizirala to prireditev, ki so jo posvetili praznovanju Slovenskega kulturnega praznika. Skozi vsa leta so tudi na tak način poudarjali pomen kulture svojega naroda in to kulturo iskali med preprostimi in domačimi ljudmi. Z leti je izgledalo, da interes sodelujočih pada, ter da bo morda ravno jubilejna prireditev zadnja. Glede na letošnjo prireditev, temu ne moremo pritrditi. Režijo je imela predsednica KPD Libeliče Simona Jerčič Pšeničnik.

Domači talenti so s svojimi točkami naredili zabavno in  raznoliko kulturno prireditev. Polna dvorana obiskovalcev je dokaz, da je takšna pot oživljanja kulture in življenja z njo, le prava. Preprosto vendar srčno oblikovan program naredi libeliške prireditve gledljive, zabavne in ljudske.

S slovensko himno je program pričel Mešani pevski zbor Libeliče, ki je v svojem programu imel tudi komični vložek, kako poteka nastop, če ni prave pevovodkinje. Mlada voditelja prireditve Lana Stolnik in Nej Konečnik sta na oder povabila Elin Pšeničnik, ki je na klavir zaigrala dve skladbi, nakar je Adrijan Zalesnik v različnih narečjih deklamiral pesem Toneta Pavčka. Program je nadaljeval Marko Prevolčič in Tadej Kobovc s harmoniko, sledil mu je njegov brat Borut s trobento. Čarovniške veščine je pokazala Alja Kos.  Najbolj pa je gledalce navdušil Nej Konečnik s prijateljem Gašperjem Plešivčnikom, izvedla sta imitacijo znanega slovenskega reperja. Z video filmom so se predstavili mladi judoisti iz Libelič, ki jih trenira Nuša Perovnik, ter povedali, da judo le ni samo borilni šport, ampak tudi način postati dober in pošten človek. Tia Grubelnik je pokazala svoje pevske sposobnosti,  Mira in Jože Pšeničnik pa sta uprizorila skeč »Gostilna« v kateri so zaigrali njuni vnuki. Z njimi pa je zapela tudi publika v dvorani.

Več o dogajanju v albumu slik!

Ob “Korajži še razstava “Šport v Libeličah nekoč in danes!”

Kar nekaj let vzporedno s »Korajžo« potekajo v prostorih kmetije Buč razstave, ki imajo namen ohraniti tudi tisti del kulturne dediščine, kateri včasih neopažen gre mimo nas. Dragica Perovnik, ki je organizatorka teh razstav, s svojim delom  spodbuja in ohranja zavest ljudi na preteklost.

Tokrat je bila tema razstave »Šport v Libeličah«.  Na razstavi je sodelovalo kar precej starejših razstavljavcev in veliko mladih, ki zadnjih nekaj let zaznamujejo to panogo in preko nje tudi prenašajo ime domačega kraja v širši prostor. Dragica je povedala, da so letos sodelovale 4 družine z družinskimi priznanji, 8 aktivnih mladih športnikov, športno društvo HIT Gorče, ter ostalih 12 rekreativnih športnih navdušencev. Razstavljenih je bilo okoli 1000 kolajn, pokalov in priznanj. Veseli so bili tudi arhivskih dokumentov, ki jih hranijo posamezniki o športnem dogajanju v Libeličah.

Razstavo si oglejte tudi v slikah!

Tekst: Adrijan, video Simona