Bliža se čas, ko se nekatere športne dejavnosti selijo v zaprte prostore. Prvič je v Libeličah organiziran začetni tečaj borilne veščine JUDO. Judo zveza Koroške v svoje vrste vabi mlade judoiste obeh spolov. Akcijo izvajajo po celotni Koroški. V Libeličah so prvi trening imeli v sredo, 9. oktobra. V tečaj se je vpisalo preko deset libeliških otrok, ki bodo vsako sredo popoldan trenirali v telovadnem prostoru libeliške šole. Trenerki bosta Laura Božič in Nuša Perovnik.

Obe judoistki sta v svoji dosedanji karieri dosegli kar vidne rezultate. Laura je državna prvakinja med članicami in mlajšimi članicami ter udeleženka Evropskih pokalov v kategoriji do 57kg. Domačinka Nuša pa je državna prvakinja med mladinkami in mlajšimi članicami ter podprvakinja med članicami. Osvojila je tudi lovoriko na Evropskem kadetskem pokalu v Kopru, kjer je dominirala v kategoriji do 52kg.

Kaj je JUDO?

Ustanovitelj juda je Jigoro Kano (1860 – 1938)

Judo je moderna japonska borilna veščina, ki se je razvila konec 19. stoletja (1882) iz več japonskih tradicionalnih oblik ju jutsuja, njen začetnik pa je Jigoro Kano. Je goloroka borilna veščina, ki vključuje borbo stoje in na tleh (mete, padce, vzvode, davljenja in udarce). Judo lahko poleg tehnik vsebuje tudi filozofsko plat, tesno povezano z vadbo. Pomen juda je tudi v razvoju celega človeka skozi dolgotrajno vadbo, tako v pomenu fizičnega razvoja (zdravje, borba in samoobramba, šport) kakor razvoja razuma, osebnosti in doseganja notranjega miru.

S svojo sistematično urejenostjo vsebine in vadbe, je bil judo začetnik, hkrati pa tudi vzor mnogih modernih japonskih borilnih veščin. (Vir: internet)

Zaželimo mladim Libeličanom veliko uspeha!!