DSC_0383aPrva nedelja v adventnem času leta gospodovega 2014 bo Libeličanom ostala v lepem spominu. December je mesec pričakovanja, mesec veselja, mesec obdarovanja… Z darom, lepa domača pesem, nas je obdaril mešani pevski zbor Libeliče s svojim prvim koncertom. Kot je povedala voditeljica Nataša Knez, je zbor kar nekaj časa kolebal in skoraj dvomil v svojo sposobnost »imeti svoj koncert«. Pogum in vztrajnost na vajah sta obrodila sad, ki smo ga doživeli v nedeljo v farni cerkvi sv. Martina. Program so razdelili na tri sklope. Prvi je bil posvečen domovini Koroški. Usoda Slovencev – Korošcev v zgodovini ni bila lepa. Polna zatiranja in podcenjevanja. Morda so ravno zato tu nastale najlepše pesmi, ki govorijo o ljubezni do domovine, hrepenenju po svobodi in lastnemu jeziku ter nenazadnje o lepoti domovine. Zapeli so: Pozdrav Koroški, Koroška budnica, N’mau čez izaro in Rož, Podjuna, Zila.Drugi sklop so namenili širši domovini Sloveniji. Pesmi, Slovenska dežela, Tam sem jaz doma in Pridi nazaj, s svojo vsebino predstavijo lepote dežele Slovencev. Pesmi iz tretjega sklopa pa so trkala na čustva. Pojejo o občutkih zaradi katerih pojemo in jih ob tem doživljamo, pojejo o simbolih srečne ljubeznih in njenem koncu, ki vse postavi v sivo meglo. V narodni, o slovesu dveh zaljubljencev, je solo zapel Janez Štrekelj.Čas med posameznimi sklopi so zapolnili gostje. Koncert so s svojo prisotnostjo počastili člani tria Diversono in tenorist Janko Lapuh. Trio sestavljajo akademski glasbeniki, ki so se združili v želji po iskanju novih zvočnih barv. Ime so si našli v pojmih: malo drugače – diverso in vedno zveneče – sonare. Flavta, klavir in pozavna so prijetno zadoneli v farni cerkvi. Da je bilo obiskovalcem všeč, priča velik aplavz.
Prav s takim navdušenjem so sprejeli arije, ki jih je zapel domačin tenorist Janko Lapuh.
Libeličani vse člane mešanega pevskega zbora poznamo. Da pa jih bodo spoznali tudi drugi jih na kratko predstavimo. Stalnica v zboru je Zdravko Ridl, to je tisti, ki nikoli ne sme manjkati na vajah. Visoko so pele: Barica Hubman, Marica Zalesnik, Jana Močilnik, Bernarda Štrekelj, Janca Ferk, Blanka Ogrizek in Irma Knez. Alt so pele: Marija Kajzer, Zvonka Perovnik, Dragica Perovnik, Vida Hudej in Simona Hovnik. Moški del zbora so bili: tenorista Janez Štrekelj in Miha Pšeničnik, basirata pa Ivan Kajzer in Ivan Pšeničnik.
Po zaključni pesmi, ki jo je popestril še zven kitare Janeza Štreklja, je v znak pozornosti vsem nastopajočim izročila šopek cvetja podpredsednica KPD Libeliče Simona Pšeničnik. Zaključne besede pa je imela predsednica Jožica S. Zalesnik, ki se je v imenu društva iskreno zahvalila vsem nastopajočim in poslušalcem v farni cerkvi, v kateri je še bilo prostora za več poslušalcev.
Koncert je bil posnet s strani KTV Dravograd in bo za tiste, ki ga niso mogli, želeli ali hoteli videti v živo, predvajan v kasnejšem terminu. Tudi posnetek je vredno videti, ampak, doživljanje pesmi v živo je nepozabno.
DSC_0390A  DSC_0396a  DSC_0403