DSC_0074Starejše članice PGD Libeliče opravile preventivni obhod po okoliških hribih.
Med obilico deževnih počitniških dni, ki nas pestijo to poletje, nam je skupini starejših gasilk uspelo ujeti čudovit sončen dan, ki smo ga izkoristile za preventivni ogled okoliških hribov in domačij na tem področju. Seveda, to je bil praktično izlet, ki pa ni bil klasičen v smislu prevoza. V petek, 1. avgusta se nas je zbralo 12 starejših gasilk, po predhodnem dogovoru, pred gasilskim domom. Za prevoz smo izbrale traktor in kmečki voz-lojtrnik, na katerem je zmontiranih 12 improviziranih sedežev.

Po uvodnem pozdravu in okrepčilu, smo zasedle svoja mesta na lojtrniku, voznik traktorja pa ni bil nihče drug, kot Jožica Hribernik, članica tekmovalne enote starejših gasilk. Najprej smo naredile panoramsko vožnjo po vasi, da smo se prepričale, če je na vasi v zvezi s požarno varnostjo vse v najlepšem redu, nato pa je traktor zarohnel proti Libeliški Gori.
Da je lepo opazovati naravo s takšne perspektive, smo si bile vse udeleženke enotne, saj niti peš, niti z avtomobilom ne moreš doživeti kaj tako lepega. Vožnja je bila ravno toliko hitra, da smo s pogledom lahko ujele vse, kar se je dogajalo v okolici. Vreme lepo, toplo, vetrček pa ravno toliko pihlja, da nam ni vroče.
Ko smo se vozile mimo hribovskih domačij, so nas povsod prijazno pozdravljali in nas vabili, naj se ustavimo. Seveda, vsem nismo mogli ugoditi, kjer pa smo se ustavile, smo bile deležne lepe pogostitve.
Pot nas je vodila čez Libeliško Goro, čez Črneško Goro, vas Črneče, na Dobravo in na Zelen breg, kjer smo na kmečkem turizmu Lipovnik imele organizirano kosilo, saj je vožnja na lojtrniku tudi naporna in izčrpavajoča.
Na lojtrniku med vožnjo ni manjkalo pijače, sladic, smeha, petja in skratka dobre volje. Pot smo zaokrožile z vožnjo čez Strojno, s postankom na vikendu pri desetarki, kjer smo docela spraznile zalogo iz hladilnih torb.
Preventivni obhod po našem hribovju smo zaključile zvečer na turistični kmetiji Buč sredi Libelič.
Na tem mestu smo še enkrat podoživele celodnevno dogajanje in analizirale stanje. Z obljubo, da bomo naslednje leto zopet ponovile enak ali podoben preventivni obhod in s tem doprinesle k požarni varnosti našega kraja, smo se z lepimi občutki razšle.
Tekst: Berta Juteršek, slike: Pavel Hudej
DSC_0033 DSC_0063 DSC_0016

Več slik v galeriji!