Oglašamo se iz OŠ Libeliče:

V začetku novembra smo bili povabljeni v Gasilski dom, da bi osvežili znanje o varnosti pred požari ter si ogledali gasilsko opremo.

Učenka 4. razreda se tako spominja dogodka:

Kot vsako leto so nas tudi letos gasilci povabili na ogled gasilskega doma. Bil je petek, ko smo se v koloni odpravili do gasilskega doma. Tam sta nas že čakala gasilca Smiljan in Rok. Povabila sta nas, da si ogledamo notranjost in opremo, ki jo premorejo naši gasilci. Pokazala sta nam predmete, ki so nevarni za požar         ( luč, sušilec za lase, vžigalnik, likalnik in vžigalice ). Nekateri smo se opogumili in odšli k mizi, na kateri so bile te stvari. Vsi, ki smo si izbrali kakšen predmet, smo morali opisati, za kaj ga uporabljamo in kdaj ga ne smemo. Rok si je oblekel gasilsko obleko za gašenje požarov. Nadel si je hlače, škornje, jakno, zaščitno masko, čelado in rokavice. Pokazal nam je tudi voki – toki, s katerim se pogovarjajo v nujnih primerih. Imajo več vrst opreme – opremo za požare in za poplave. Uporabljajo pa tudi različne uniforme. Ene so namenjene za tekmovanja, druge za svečane priložnosti.

Odšli smo tudi na parkirišče. Tam sta Rok in Smiljan pripravila manjši ogenj. Razložila sta nam, kako ga pogasimo in vsak od nas je imel priložnost, da to poskusi.

Nato smo se peljali še z gasilskim avtom. Našo skupino je Rok peljal do čistilne naprave in nazaj. Ko sta se vrnila oba gasilska kombija, smo se ponovno zbrali pred gasilskim domom. Odšli smo v garažo, Rok in Smiljan pa sta vsakemu dala čelado. Tako smo za konec s čeladami naredili še skupno gasilsko sliko.

Patricija Rožej

Članoma GD Libeliče se zahvaljujemo za zanimivo razlago ter za pestro predstavitev nalog in aktivnosti gasilca.

Preden smo se razšli, so učenci obljubili, da bodo risali in slikali na temo »Požar», njihovi izdelki pa bodo predstavljeni na naslednjem občnem zboru GD Libeliče.

Helena Knez

Več slik v galeriji!