JankoGACNIK-120let»Spoštovani!
V četrtek, 12. februarja 2015 bo minilo 120 let, odkar se je v Gradcu (Graz, Avstrija) rodil Janko GAČNIK, ravenski kulturni delavec, koroški učitelj, slovenski pedagog, Maistrov borec, velik domoljub ter skrbnik za pravice Slovencev, ki pa so ga zapisovalci novejše zgodovine v zadnjih desetletjih kljub njegovemu intenzivnemu in vplivnemu življenju malce pozabili.
Janko Gačnik je svojo mladost preživel pri starih starših v Libeličah in po končani osnovni izobrazbi se je na mariborskem učiteljišču izobrazil za učitelja. Ob izbruhu prve svetovne vojne je bil vpoklican in boril se je na bojiščih v Romuniji ter na soški fronti. Leta 1918 se je na Koroškem pridružil Maistrovim borcem. ….«
Tako je svoje pismo  namenjeno javnim medijem, začel Borut Bončina, univ. dipl. inž. arhitekt, avtor filatelističnega kompleta.
V pismu omenja tudi priprave na 100. obletnico delovanja in postavljanja meje v Libeličah. Meje, ki jo je ljudstvo majhne vasice za vsako ceno hotelo prestaviti tako, da je kraj ostal v matični domovini. S pomočjo Gačnika, Mencina in župnika Vogrinca jim je to uspelo. Prvega oktobra 1922 so se Libeličani zbudili v svoji domovini in si voščili začetek dneva z »Dobr’ jutr’!«. Slovenska govorica je od tega dneva dalje tudi uradni jezik. Veliko zaslug za to imajo prej omenjeni libeliški domoljubi. V Libeličah se o tem učijo v osnovni šoli, v Libeličah to povemo vsakemu obiskovalcu, ki nas obišče. Skratka, ponosni smo na svoje prednike.
V priloženem pismu je objavljeno tudi nekaj aktivnosti, ki so se in se še bodo zgodile v čast velikemu domoljubu ob 120 letnici njegovega rojstva.
Preberite in oglejte si priloge! (vir tudi :http://www.kfd.si/janko-gacnik/)
JankoGACNIK-120let- a  JankoGACNIK-120let- b  Gacnik v OS Libelice