PGD Libeliče je za svoje člane organiziralo strokovno ekskurzijo v soboto, 10.novembra. Skoraj petdeset članic in članov si je ogledalo Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana. Zavod je poklicna gasilska enota, specializiran za požare v naravnem okolju, saj se nahajajo v osrčju Krasa, kjer je največ požarov v naravi. Poleg svojega rednega poslanstva reševanja in pomoči občanom, v svojem centru izvajajo tudi izobraževalno dejavnost, ter opravljajo dežurno opazovalno službo 24 ur na dan. V zavodu je zaposlenih 33 ljudi. V primeru večje ogroženosti ali nesreče, skupaj s prostovoljnimi društvi v vseh treh občinah, ki jih pokrivajo, tvorijo »četo« reševalcev z okrog 1800 pripadniki.

Direktor zavoda, Igor Bole, je prijazno razložil dejavnosti zavoda ter pokazal vso opremo s katero razpolagajo. V svojih prostorih so obiskovalcem pripravili tudi okusno kosilo. Znano je, da Libeličani vedno združijo koristno s prijetnim. Tako je bilo tudi tokrat. Strokovno ekskurzijo so v popoldanskem času izkoristili za obisk vojaškega muzeja Tabor v kraju Lokev blizu kobilarne Lipica. V obrambnem stolpu je urejena ogromna zbirka razstavnih eksponatov – plaščev, pušk, nabojev, čelad, slik, osebnih stvari vojakov … (preko 300 tisoč), ki predstavljajo različna obdobja. Vse od starega veka  do osamosvojitvene vojne za Slovenijo.Muzej je za svojo dejavnost in ohranjanje zgodovine prejel kar nekaj velikih priznanj. Lastnik je prejel tudi priznanje NATO-a.
Po ogledu muzeja se je popoldan nadaljeval še v vinotoču, kjer je bil organiziran ogled vinske kleti in seveda degustacija nekaterih kraških vin. Ob obilno obloženi mizi s kraškimi dobrotami je tudi vino dobilo svoj pravi okus. Res je, da čas najhitreje mine, kadar je najbolj »lušno« in tako so se na žalost večine morali odpraviti proti domu. Ob kratkem postanku so si ogledali še kako na Krasu praznuje Martinovo. Obiskali so »osmico«. Osmica izvira iz starih časov nemškega cesarja Karla Velikega, ki je izdal dekret, po katerem je lahko kmet oz. vinogradnik prodajal vinske presežke iz preteklega leta, v tako imenovanem vinotoču pod vejo. V njem je kmet prodajal svoje vino brez davka osem dni v letu. V času, ko je potekala  osmica so na vhodna vrata pritrdili šop bršljana, imenovan »fraska«. Pravica se je ohranila tudi pod vladavino cesarice Marije Terezije in cesarja Jožefa II. Danes je v osmicah moč dobiti tudi druge dobrote pridelane na kmetiji.

Polni prijetnih vtisov, tako strokovnih kot zgodovinskih in »kraško- teranskih«, so se v domači kraj vrnili okrog 23. ure.
Več fotografij v galeriji!